Expert pentru AFP: Victoria Maiei Sandu anunță „un declin clar al influenței rusești”

Victoria Maiei Sandu anunță „un declin clar al influenței rusești”, a declarat pentru AFP directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene din Chișinău, Iulian Groza.

Doamna Sandu, care are reputația de incoruptibil, „va împinge reformele înainte” și „va putea apăra interesele naționale angajând un dialog real cu Rusia”, a adăugat Groza.

Economistă de pregătire, Maia Sandu a lucrat pentru Banca Mondială (BM) din Chișinău din 1998 până în 2005, apoi la Washington din 2010 până în 2012. Înainte de scurta sa perioadă de prim-ministru, ea a condus și Ministerul Educației.

Rusia, care s-a confruntat anul acesta cu mișcări de protest în Belarus și Kârgâzstan, pe care o consideră a fi zona sa de influență după ce și-a rupt legăturile cu Ucraina din 2014, l-a susținut în mod deschis președintele Dodon.

Vladimir Putin l-a primit pe Dodon la Kremlin și a anunțat ajutor financiar pentru Moldova, a cărei economie agricolă a fost lovită de secetă anul acesta.

Rusia a acuzat, de asemenea, Washingtonul că a orchestrat „un scenariu revoluționar pentru Moldova în noiembrie”, când această țară a experimentat deja dispute post-electorale.

Șansa schimbării

Bucureștiul, care are legături istorice puternice cu această țară de limbă română, la rândul său a susținut-o pe Sandu, spune AFP

Amputată de o parte a teritoriului său, Transnistria, controlată de separatiștii prorusi, Moldova, o țară de 3,5 milioane de locuitori, se numără printre cele mai sărace din Europa. Se estimează că până la 40% din populația sa a plecat în străinătate pentru a scăpa de sărăcie.

Prinsă între Ucraina pro-occidentală și România, membră a Uniunii Europene, Moldova a fost zguduită în 2015 de un imens scandal de corupție, cu privire la dispariția unui miliard de dolari – echivalentul a 15% din PIB – fondurile a trei bănci naționale.

Articolul precedentÎnfrângere grea pentru Bolsonaro la alegerile locale / Bolsonaro: Valul conservator va dura
Articolul următorBNR: Cursul leu/euro a rămas aproape stabil în primele două luni din trimestrul 3