Oamenii de știință spun că au găsit o modalitate de a produce oxigen pe Marte

Într-o misiune de mare importanță, care ar putea dura cinci ani, NASA vrea să trimită astronauți pe Marte în anii 2030, potrivit CNN.

Cu toate acestea, transportul suficient oxigen și combustibil pe o navă spațială pentru a susține misiunea oriunde în apropierea acelei perioade de timp, nu este în prezent viabil.

Modul în care NASA intenționează să soluționeze această problemă este prin implementarea MOXIE sau a experimentului de utilizare a resurselor de oxigen din Marte. Acest sistem se află în faza de testare pe roverul Mars Perseverance, lansat în iulie. Aparatul va converti dioxidul de carbon care constituie 96% din gazul din atmosfera planetei roșii în oxigen.

Pe Marte, oxigenul este doar 0,13% din atmosferă, comparativ cu 21% din atmosfera Pământului.

Oamenii de știință de la Universitatea Washington din St. Louis au spus acum că ar putea  veni cu o altă tehnică care ar putea completa MOXIE.

Sistemul MOXIE produce în esență oxigen ca un copac – trăgând aerul marțian cu o pompă și folosind un proces electrochimic pentru a separa doi atomi de oxigen din fiecare moleculă de dioxid de carbon sau CO2.

Tehnica experimentală propusă de Vijay Ramani și colegii săi folosește o resursă complet diferită – apa sărată în lacurile de sub suprafața marțiană. Studiul realizat de Ramani, un profesor distins la departamentul de energie, mediu și inginerie chimică al Universității Washington, și colegii săi, a publicat săptămâna trecută în revista PNAS.

Articolul precedentBiden promite 100 de milioane de vaccinări pentru SUA în primele 100 de zile
Articolul următorEugen Tomac a demisionat de la șefia PMP