Rusia își consolidează aparatul masiv de represiune

Duma rusească a introdus noi restricții asupra protestelor politice, a legalizat cenzura rețelelor sociale și a consolidat legislația care permite guvernului de la Moscova să desemneze cetățeni drept „agenți străini”, potrivit The Moscow Times.

Pachetul de legi tocmai ce a fost promulgat de Putin la începutul lui 2021. Pentru majoritatea observatorilor, noile legi sunt menite să consolideze sistemul autoritar al Rusiei înainte de alegerile parlamentare care vor avea loc în toamnă.

„Statul a declarat război societății civile. Aceasta este evoluția naturală a autoritarismului”, a declarat Andrei Kolesnikov, cercetător rus care se ocupă de politică internă rusă și instituții politice.

Noile restricții interzic demonstrațiile publice în apropierea sediilor poliției sau altor instituții de ordine publică, definesc activitățile de pichetare, folosite anterior de protestatari pentru a evita termenul de protest, definit legal și ușor de înăbușit rapid de autorități.

Ele interzic, de asemenea, posibilitatea de organizare de mitinguri de către cetățeni „străini” sau organizații străine. Mai mult, indivizii pot fi categorizați mai ușor acum drept „agenți străini”, un termen legal pe care criticii regimului îl văd ca amintind de epurările din perioada sovietică.

Nici rețelele sociale nu au scăpat de „mâna lungă” a statului rus – o lege care criminalizează „calomniile online” este menită să restricționeze aplicația de mesagerie Telegram, folosită de un număr mare de ruși pentru a citi știri și informațiile la zi din politică.

O altă lege este menită să interzică publicarea de date personale ale angajaților din personalul de securitate – ea a venit ca răspuns la cea mai recentă investigație a Bellingcat, care s-a folosit de înregistrări telefonice pentru a îi demasca pe ofițerii FSB care au încercat să îl asasineze pe Navalnîi.

Într-un context mai larg, noile restricții sunt văzute de analiștii politici drept un efort susținut al statului rus de a se pregăti pentru un an dificil, în care partidul lui Putin va trebui să își apere supermajoritatea în Duma de Stat în contextul unei intensificări a mișcărilor de opoziție și o scădere a încrederii populației ruse în partid.

Conform unor experți, noile legi vin ca urmare a experienței evenimentelor din Belarus, acolo unde liderul autoritar Lukașenko a provocat proteste masive de durată prin fraudarea vădită și evidentă a alegerilor.

Pe teritoriul lui Putin, în regiunea Khabarovsk, din estul îndepărtat, regimul s-a confruntat cu proteste masive și fără precedent după arestarea unui guvernator foarte popular, opozant al lui Putin.

„Evenimentele din Khabarovsk au schimbat totul. Au arătat că protestele de masă pot avea loc și în provincii, nu doar în Moscova. Cu aceste noi legi, statul se asigură că nu vor mai avea loc evenimente similare înainte de alegerile legislative”, este de părere Alexei Makarkin, vicepreședinte al Centrului pentru Tehnologii Politice, o firmă de consultanță politică din Moscova.

 

Articolul precedentBilanț coronavirus 10 ianuarie: 3.082 noi cazuri și 62 de morți
Articolul următorChina va permite unei echipe de experți internaționali să intre în țară pentru a cerceta originile coronavirusului