China va permite unei echipe de experți internaționali să intre în țară pentru a cerceta originile coronavirusului

Experții sosesc pe 14 ianuarie, afirmă autoritatea națională a sănătății din țară, dar nu este clar dacă vor avea acces la Wuhan, potrivit The Guardian.

O echipă a Organizației Mondiale a Sănătății, formată din experți internaționali însărcinați să investigheze originile pandemiei Covid-19, va ajunge în China pe 14 ianuarie, a declarat autoritatea națională a sănătății din China.

Echipa intenționa inițial să intre în China la începutul lunii ianuarie, dar China le-a blocat sosirea, spunând că vizele nu au fost încă aprobate, chiar dacă unii membri ai grupului erau pe drum. Ministerul de externe al Chinei a numit întârzierea o „neînțelegere”.

La acea vreme, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, și-a exprimat consternarea și a spus că a cerut Chinei să permită echipei să intre: „Sunt foarte dezamăgit de această veste, dat fiind că doi membri și-au început deja călătoriile, iar alții nu au putut călători în ultimul moment”, a spus el.

„Dar am fost în contact cu înalți oficiali chinezi. Și am precizat încă o dată că misiunea este o prioritate pentru OMS și echipa internațională.”

OMS încearcă de câteva luni să trimită echipa de experți globali din mai multe țări. Se vorbește cu oficiali chinezi din iulie. Oamenii de știință doresc să stabilească modul în care virusul a migrat la oameni.

Nu a fost clar dacă echipa va călători în orașul Wuhan din centrul Chinei, unde coronavirusul a fost detectat pentru prima dată la sfârșitul anului 2019.

O serie de țări, inclusiv Australia, au solicitat o investigație cu privire la originile virusului.

După declarația lui Tedros, Ministerul de Externe al Chinei a declarat că țara este deschisă pentru o vizită, dar că încă lucrează la „procedurile necesare și planurile concrete relevante”.

Experții din China sunt în prezent ocupați cu mai multe focare la scară mică și raportate în ultimele două săptămâni, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Hua Chunying.

„Experții noștri sunt din toată inima în lupta stresantă pentru controlul epidemiei”, a spus Hua.

Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat reporterilor de la sediul ONU din New York că secretarul general, Antonio Guterres, „susține pe deplin eforturile doctorului Tedros și ale OMS de a face echipă acolo”.

„Este foarte important ca OMS să fie în fruntea luptei împotriva pandemiei și să aibă un rol de lider în încercarea de a privi înapoi la rădăcinile acestei pandemii, astfel încât să putem fi mai bine pregătiți pentru următoarea”, a spus Dujarric. „Sperăm foarte mult” că China va colabora cu OMS și că o vizită lină „se va întâmpla”.

Înaintea călătoriei, Beijingul a căutat să modeleze narațiunea despre când și unde a început pandemia, diplomatul senior Wang Yi spunând că „tot mai multe studii” au arătat că a apărut în mai multe regiuni.

În timp ce alte țări continuă să se lupte cu creșterea infecției, China a eliminat agresiv aparițiile. Cele 103 cazuri noi de duminică au reprezentat cea mai mare creștere zilnică din ultimele cinci luni, pe măsură ce noile infecții au crescut în provincia Hebei, în jurul capitalei, Beijing.

Articolul precedentRusia își consolidează aparatul masiv de represiune
Articolul următorDemocrații încearcă destituirea lui Trump, după violențele de la Capitoliu