VIDEO Documentar Cristian Presură: 4 experți de marcă ne răspund la întrebările legate de vaccinul anti Covid

Revenirea la o viață normală depinde în mare măsură de câți dintre cei care putem să ne vaccinăm, ne vom vaccina efectiv. Pentru a stopa epidemia va trebui ca majoritatea populației să ne imunizăm, preferabil prin vaccinare, spune Valentin Nădășan, Conf. Univ. Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Specialiștii care au contribuit la realizarea acestui material video, au făcut-o din dorința de a ne ajuta să scăpăm de cele mai frecvente temeri față de vaccinul COVID. Sper din toată inima ca răspunsurile scurte, prezentate în cuvinte simple, să lămurească măcar o parte din nedumeririle pe care le avem și, la fel de important, să înlăture teama și neîncrederea care stau în calea unei decizii benefice pentru viața și sănătatea noastră.

„Vaccinul are efecte pe termen lung ce nu sunt încă cunoscute (cancer, etc).”

  

Frica este vehiculul cel mai important pentru o mulțime de mituri care circulă pentru și împotriva vaccinării. Fără îndoială că frica de necunoscut este ceea care ne mână să fim sceptici, dar ne îndeamnă și să căutăm mereu soluții, spune Dr. Sandra Alexiu, Președinte “Asociația Medicilor de Familie București – Ilfov”.

Pentru orice medicament sau dispozitiv medical, chiar și pentru vaccinuri, studiile pregătitoare, care se fac înainte de aprobarea acestuia, dar și urmărirea pe termen lung sunt extrem de importante. Dupa ce ne-am asigurat că un medicament nu produce efecte care il fac mai rău decât boala în sine și că administrarea medicamentului are un rol benefic (prin studii cu un număr diferit de subiecți), atunci dăm drumul la documentele de autorizare, medicamentul este autorizat și începe să fie administrat. Urmează apoi monitorizarea lui, a diverselor efecte care pot apărea și la nevoie acel medicament poate să fie îmbunătățit sau dozele să fie ajustate.

Așa s-a întâmplat cu scăderea dozelor de vaccin, de exemplu. La o monitorizare făcută ani de zile s-a constatat, de exemplu, ca se pot reduce dozele de vaccin, astfel că astăzi vaccinam cu 3 doze copilul până în vârsta de un an, spre deosebire de în urmă cu câțiva ani, când foloseam 4 doze! Proba timpului ne-a arătat că putem ajusta dozele fără să pierdem din beneficiu. La fel s-a întâmplat cu vaccinul HPV la care astăzi se folosesc doar două doze la copiii sub 15 ani.

Vaccinul HPV are o poveste cu totul specială. Până acum câțiva ani nu se știa că la baza unor cancere, boala care ne sperie pe toți, stau niște răni determinate de virusuri, răni care mai apoi se pot transforma în cancer, HPV este unul din aceste virusuri. el poate determina cancer de col uterin, cancer anal, cancer laringian, alte cancere ale cavității bucale, dar și vegetațiile numite și papiloame, care se pot întâlni peste tot pe piele (acele „alunițe” de culoarea pielii care cresc și atârnă neplăcut pe la ochi, pe gât, sau în alte zone. Dintre acele alunițe, unele se pot transforma in cancer. Acum avem posibilitatea să scăpam de aceste cancere prin vaccinare.

Mai avem încă un vaccin care ne scapă de cancer. Vaccinul Hepatitic B care acum se face pe scară largă chiar din prima zi de viață, a reușit să ne dea o nouă speranță. Cei care au virusul HepB pot sa îl poarte ani de zile și să nu știe acest lucru. La un moment dat el începe să afecteze ficatul, să modifice celulele acestuia și să determine cancer, după ani de zile de la infectare. Acum putem să scăpăm de această complicație prin vaccinare.

Mai mult, prin tehnologiile genetice moderne, s-au inventat medicamente anticanceroase personalizate fiecărui bolnav în parte, care au crescut enorm șansele de supraviețuire și au dus în multe cazuri la vindecare. Astăzi vorbim de terapia genică, de celulele stem și de multe alte tratamente moderne, în care ingineria genetică și-a adus o contribuție valoroasă la vindecarea unor boli care până mai ieri nu aveau leac.

De aceea e bine să vedem cu optimism un mecanism modern de sinteză a unui vaccin, care folosește tehnologia revoluționară a ARNmesager (cunoscută deja de cercetători de ceva vreme), astfel încât niciun fragment de virus să nu mai fie injectat în organism. Nu numai că nu trebuie să ne temem că acest vaccin ar produce cancer sau leucemii, asta nu s-a întâmplat până acum niciodată! Ba chiar trebuie să fim optimiști că aceasta metodă nouă va revoluționa și alte vaccinuri la care omenrea se chinuie de mult să găsească soluții. Recent fondatorii BioNtech au anunțat că vor folosi această tehnologie în tratamentele contra sclerozei în plăci, pentru care în acest moment nu avem tratamente care să vindece.

Proba timpului este o piatră de încercare pentru multe lucruri din istoria omenirii. Vinul, nu-i așa, e cu atât mai bun cu cât trece timpul. În medicină, proba timpului ajută mult progresul. Dacă nu exista această probă, nu am fi avut astăzi prima boală infecțioasă eradicată pe glob (Variola, pentru care încă din antichitate se discută de găsirea de soluții) și o a doua, la un pas de a deveni istorie (poliomielita, pentru care marea majoritate a continentelor au fost declarate libere de virus…). Pas la pas cu dezvoltarea tehnologiilor, omenirea va continua să caute și să găsească soluții.
Articolul precedentVIDEO Reuters: Poliţia din Moscova a început să facă arestări înaintea mitingului în sprijinul lui Navalnîi
Articolul următorGCS: Capitala – a patra zi în scenariul galben / Restaurantele, teatrele și cinematografele se vor deschide de luni