VIDEO Reuters: Poliţia din Moscova a început să facă arestări înaintea mitingului în sprijinul lui Navalnîi

Poliţia din Moscova a început sâmbătă să facă arestări înaintea mitingului care urmează să aibă loc în capitala Rusiei, în favoarea principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a relatat un reporter al Reuters.

Mitingul este programat să înceapă la ora 11:00 GMT în piaţa Puşkin din Moscova.

Câteva sute de persoane s-au adunat cu circa o oră înainte de începerea oficială a mitingului. Un reporter Reuters a relatat că a văzut poliţişti care au reţinut 11 persoane şi că arestările continuau.

Proteste pro Navalnii
Proteste masive pro NavalniiVIDE

Poliția din centrul Moscovei a început să intre în grupurile de oameni și să ridice oameni din Piața Pușkin, unde, la ora 14.00 (13.00 ora României) urmează să înceapă protestul. În zonă sunt raportate probleme cu funcționarea internetului

Oleg Stepanov, șeful biroului lui Navalnîi din Moscova a fost ridicat din biroul său. Protestele au început și în Ekaterinburg – unde sunt minus 30 de grade celsius, dar și în Ufa, Chelyabinsk și alte orașe din Rusia Centrală.

Dizidentul  Alexei Navalny a declarat că nu intenționează să se sinucidă și le-a mulțumit susținătorilor săi în prima declarație de când a fost închis într-una dintre cele mai cunoscute închisori din Moscova la întoarcerea sa în Rusia, potrivit The Moscow Times.

Navalny a fost condamnat la o lună de închisoare în această săptămână după ce s-a întors din Germania, unde își revenise din ceea ce specialiștii occidentali au constatat că fusese otrăvit cu agentul nervos Novichok. El este deținut în Matrosskaya Tishinalocul  în care avocatul Serghei Magnitsky a murit în 2009, după ce a investigat frauda la scară largă care implică oficiali fiscali ruși.

„Pentru orice eventualitate: nu intenționez să mă agăț de fereastră sau să-mi tăi venele sau gâtul cu o lingură ascuțită”, a scris Navalny pe Instagram, vineri. „Folosesc foarte atent scările și îmi iau tensiunea în fiecare zi, așa că este exclus un atac de cord brusc […] Sunt într-o stare psihologică și emoțională stabilă”.

Militantul anticorupție a mulțumit, de asemenea, susținătorilor săi, care intenționează să iasă în stradă în toată țara sâmbătă pentru a cere eliberarea sa, în ciuda amenințărilor din partea autorităților.

Articolul precedentNavalny exclude sinuciderea în primul mesaj din închisoare
Articolul următorVIDEO Documentar Cristian Presură: 4 experți de marcă ne răspund la întrebările legate de vaccinul anti Covid