Microparticule de plastic descoperite în placenta bebelușilor nenăscuți

Particulele microplastice au fost descoperite pentru prima dată în placentele bebelușilor nenăscuți, despre care cercetătorii au spus că este „o problemă de mare îngrijorare”, scrie The Guardian.

Impactul microplasticelor asupra organismului asupra sănătății este încă necunoscut. Dar oamenii de știință au spus că ar putea transporta substanțe chimice care ar putea provoca daune pe termen lung sau ar putea deranja sistemul imunitar în curs de dezvoltare al fetusului. Este posibil că particulele să fi fost consumate sau inspirate de mame.

Particulele au fost găsite în placente de la patru femei sănătoase care au avut sarcini și nașteri normale. Microplasticele au fost detectate atât pe părțile fetale, cât și pe cele materne ale placentei și în membrana în care se dezvoltă fătul.

Au fost găsite o duzină de particule de plastic. Doar aproximativ 4% din fiecare placentă a fost analizată, cu toate acestea, sugerând că numărul total de microplastice a fost mult mai mare. Toate particulele analizate au fost materiale plastice care au fost vopsite în albastru, roșu, portocaliu sau roz și ar putea proveni inițial din ambalaje, vopsele sau produse cosmetice și produse de îngrijire personală.

Microplasticele aveau în general o dimensiune de 10 microni (0,01 mm), ceea ce înseamnă că sunt suficient de mici pentru a fi transportate în sânge. Este posibil ca particulele să fi pătruns în corpul bebelușilor, dar cercetătorii nu au putut evalua acest lucru.

„Este ca și cum ai avea un copil cyborg: nu mai este compus doar din celule umane, ci un amestec de entități biologice și anorganice”, a spus Antonio Ragusa, director de obstetrică și ginecologie la spitalul San Giovanni Calibita Fatebenefratelli din Roma și care a condus studiu. „Mamele au fost șocate”.

În studiul publicat în revista Environment International, cercetătorii au concluzionat: „Datorită rolului crucial al placentei în susținerea dezvoltării foetusului și în acționarea ca o interfață cu mediul extern, prezența particulelor de plastic potențial dăunătoare este o problemă o mare îngrijorare. Trebuie efectuate studii suplimentare pentru a evalua dacă prezența microplasticelor poate declanșa răspunsuri imune sau poate duce la eliberarea de contaminanți toxici, rezultând vătămări.

Efectele potențiale ale microplasticelor asupra feților includ creșterea fetală redusă, au spus ei. Particulele nu au fost găsite în placente de la alte două femei din studiu, ceea ce ar putea fi rezultatul unor fiziologii, diete sau stil de viață diferite, au spus oamenii de știință.

Poluarea cu microplastice a ajuns în toate părțile planetei, de la vârful muntelui Everest până la oceanele cele mai adânci. Se știe deja că oamenii consumă particulele minuscule prin alimente și apă și le inspiră.

Efectul lor în organism este necunoscut, dar oamenii de știință spun că este urgent să se evalueze problema, în special pentru sugari. În octombrie, oamenii de știință au dezvăluit că bebelușii hrăniți cu lapte de formulă în sticle de plastic înghit milioane de particule pe zi. În 2019, cercetătorii au raportat descoperirea particulelor de poluare a aerului pe partea fetală a placentelor, indicând faptul că bebelușii nenăscuți sunt, de asemenea, expuși aerului poluat produs de arderea combustibililor fosili.

Cercetătorii italieni au folosit un protocol fără plastic la nașterea bebelușilor pentru a preveni orice contaminare a placentelor. Obstetricienii și moașele foloseau mănuși de bumbac pentru a ajuta femeile la travaliu și numai prosoape de bumbac erau folosite în sala de naștere.

Andrew Shennan, profesor de obstetrică la King’s College din Londra, a declarat pentru Daily Mail că este liniștitor că bebelușii din studiu au avut nașteri normale, dar „este de preferat în mod evident să nu ai corpuri străine în timp ce copilul se dezvoltă”.

Elizabeth Salter Green, de la compania chimică Chem Trust, a declarat: „Bebelușii se nasc pre-poluați. Studiul a fost foarte mic, dar totuși reprezintă o preocupare foarte îngrijorătoare. ”

Un studiu recent separat a arătat că nanoparticulele de plastic inhalate de șobolanii de laborator însărcinați au fost detectate în ficat, plămâni, inimă, rinichi și creierul fetușilor lor.

Articolul precedentConsultări la Cotroceni / Klaus Iohannis a felicitat PNL, USR PLUS și UDMR pentru formarea coaliției
Articolul următorRusia anunță interdicții de călătorie împotriva oficialilor UE ca răspuns la sancțiunile pentru otrăvirea lui Navalny