Ziua Culturii Naţionale şi data naşterii poetului Mihai Eminescu, marcate la Chișinău

La Chișinău, vor fi organizate mai multe evenimente cu prilejul împlinirii a 171 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu și a marcării Zilei Culturii Naționale la data de 15 ianuarie 2021, potrivit infoprut.ro.

Astfel, în dimineața zilei, la bustul poetului Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” de la Chișinău au depus flori prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, reprezentanți ai administrației publice centrale și locale, politicieni, scriitori, oameni de cultură, admiratori ai creației eminesciene.

Evenimentul a fost urmat de activitatea de omagiere: „În mine bate inima lumii”, dedicată Zilei comemorării Luceafărului poeziei naționale – Mihai Eminescu.

Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează mai multe evenimente culturale cu începere de la ora 11.30.

În cadrul filialelor Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu” vor avea loc evenimente dedicate lui Mihai Eminescu, iar deseară, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” va avea loc un spectacol-recital „Al meu nume o să-l poarte” cu actorii și orchestra de cameră a Teatrului.

La ora 12.00, la Centrul Academic Internațional „Mihai Eminescu” va avea loc manifestarea omagială „În raza gândului etern”, dedicată aniversării a 171-a de la nașterea Luceafărului Literaturii Române, Mihai Eminescu. Evenimentul va fi prezentat de academicianul Mihai Cimpoi.

Academia Română va sărbători Ziua Culturii Naționale în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu”, care va susține un concert sub bagheta dirijorului Horia Andreescu.

Mihai Eminescu, considerat de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română, s-a născut la 15 ianuarie 1850 la Botoșani, România. S-a stins din viață pe 15 iunie 1889 la București. A fost înmormântat la cimitirul Bellu din București. La 28 octombrie 1948, Mihai Eminescu a fost ales post-mortem membru al Academiei Române.

Ziua Culturii este o sărbătoare națională, care are loc anual în R. Moldova și România cu scopul de a promova cultura, arta și efortul academic.

Articolul precedentRusia afirmă că a vaccinat 1,5 milioane de oameni / Experții cred că cifra este nereală
Articolul următorVon der Leyen: Trebuie să existe „certificate de vaccinare” recunoscute reciproc de statele UE