Dorin Chirtoacă, reprezentatul Blocului Unirea, pune la îndoială capacitatea Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a garanta rezultatul alegerilor prezidențiale și propune crearea unui consiliu de apărare a votului- scrie infoprut.ro.
Se întâmplă după ce acesta ar fi demonstrat că autoritatea electorală ar fi procesat greșit semnăturile cetățenilor oferite în susținerea mai multor candidați la alegerile prezidențiale.
„Am creat un precedent – în toată istoria Republicii Moldova este pentru prima dată când CEC recunoaște că operatorii lor greșesc. Prin urmare, dacă ei recunosc că au greșit la 20 de mii de semnături, cum va fi la 2 milioane de voturi?”, se întreabă Dorin Chirtoacă.
Astfel, candidatul Blocului Electoral Unirea a propus partidelor din opoziție, care se plasează contra candidatului Igor Dodon, crearea unui consiliu de apărare a votului. Acest lucru ar presupune ca opoziția să se consolideze și să aibă observatori comuni în toate secțiile de votare, care să monitorizeze modul în care are loc procesul de vot, ca acesta să nu fie fraudat.
„Votul nostru trebuie să fie unul masiv pentru schimbare, iar pe lângă aceasta trebuie și să fie apărat, cu ajutorul observatorilor din secțiile de votare și numărarea paralelă a voturilor. Cei care doresc să fie observatori din partea noastră la alegeri, ne puteți contacta în acest sens”, a îndemnat Dorin Chirtoacă.
Amintim că în seara zilei de 2 octombrie 2020, candidatul Blocului Unirea a anunțat că autoritatea electorală ar putea respinge înregistrarea sa în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova. În context el a dat de înțeles că la mijloc ar fi niște presupuse tentative de fraudă, întrucât i-au fost acceptate doar puțin peste 15 mii de semnături din cele peste 23 de mii de semnături prezentate la CEC.
Ulterior, sâmbătă și duminică, Dorin Chirtoacă și membrii Mișcării Politice Unirea susțin că ar fi demonstrat o serie de erori, pe care le-ar fi comis autoritatea electorală în procesul de verificare a semnăturilor, de la declararea semnatarilor „ca fiind decedați”, când aceștia sunt de fapt vii, până la invalidarea semnăturilor din cauza adresei greșite din programul de verificare.
Astfel, la sfârșitul zilei de ieri, Chirtoacă menționa că într-un final CEC a validat 17.253 de semnături din totalul de peste 23 de mii în susținerea sa din 19 raioane și nu mai are niciun motiv să nu-l înregistreze în cursa electorală.
Într-o situație similară s-a aflat și candidatul Partidului Unității Naționale, Octavian Țîcu, care anunța sâmbătă dimineața că ar risca să fie exclus din cursa pentru prezidențiale. Ulterior și acesta ar fi fost la CEC pentru reverificarea listelor.
În cele din urmă, Comisia Electorală Centrală urmează să decidă în ședința din această seară, dacă îi înregistrează pe cei doi candidați unioniști în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020.