Marea Barieră de Corali a pierdut jumate din populație, potrivit ultimei evaluări

O nouă evaluare a constatat că coralii care alcătuiesc Marea Barieră de Corali din Australia mor rapid din cauza crizei climatice. Peste 50% au murit în ultimii 25 de ani, scrie The Independent

O echipă de cercetători a examinat comunitățile de corali și mărimea acestora pe toată lungimea recifului între 1995 și 2017. Au descoperit scăderi ale coralilor mici, mijlocii și mari, atât în ​​apele adânci, cât și în cele puțin adânci, la „practic toate speciile”.

Reciful – sit al Patrimoniului Mondial UNESCO – a fost afectat în mod deosebit în ultimii doi ani de temperaturi record, care au cauzat albirea în masă a coralilor în 2016 și 2017.

Aproximativ o treime din recifele de corali din lume ar fi afectate de albire în 2016, potrivit unor studii separate. În acel an, pe Marea Barieră de Corali, mai puțin de 10% din corali au scăpat fără albire, comparativ cu mai mult de 40% în evenimentele de albire anterioare. Decolorarea severă a avut loc și în anul următor.

Înălbirea coralilor apare atunci când condiții precum supraîncălzirea sau prea multă lumină fac ca coralii să fie supuși stresului. Drept urmare, expulzează algele simbiotice care trăiesc în porii lor. Acest lucru face ca coralul să fie complet alb. Acest lucru nu ucide neapărat coralii, care se pot recupera pe perioade lungi de timp, dar îi lasă mult mai vulnerabili.

Autorul principal al noii cercetări, dr. Andy Dietzel, de la Centrul de excelență ARC pentru studii de recif de corali de la Universitatea James Cook din Queensland, a declarat că există o lipsă care să detalieze schimbările din populațiile de corali pe termen lung.

„Rezultatele noastre arată că este compromisă capacitatea Marii Bariere de Corali de a-și reveni în comparație cu trecutul, deoarece sunt mai puțini copii și mai puțini adulți mari care se reproduc”, consideră dr. Dietzel.

„Obișnuiam să credem că Marea Barieră de Corali este protejată de dimensiunea sa pură, dar rezultatele noastre arată că chiar și cel mai mare și relativ bine protejat sistem de recif din lume este din ce în ce mai compromis și în declin”, a spus profesorul Hughes, co-autor al cercetărilor.

 

Articolul precedentViorica Dăncilă îl acuză pe Klaus Iohannis că a inventat cuvântul giroscop / Cine are dreptate?
Articolul următorTwitter a suspendat conturi false ale unor votanți de culoare pro Trump / Ce mesaje răspândeau