Australia avertizează UE cu privire la un acord comercial cu China

UE și China și-au încheiat mult așteptatul acord de investiții,  dar ce valoare are semnătura Beijingului când vine vorba de pactele comerciale și ce costă?

Australia, care a intrat într-o luptă comercială urâtă cu China, cel mai mare partener comercial al său, are câteva răspunsuri incomode pentru europeni cu privire la aceste întrebări, potrivit Politico.

Concluzia este că politica de nivel superior depășește comerțul de fiecare dată. Experiența australiană  arată capcanele încercării de a echilibra politica economică cu securitatea națională, politica regională și alte interese. Mulți observatori spun că o abordare multilaterală ar fi mai eficientă decât acordurile bilaterale în tratarea Chinei și a stilului său de diplomație „lup-luptător”, numit după un film de acțiune popular chinez.

Acordul de liber schimb de al Australiei cu Beijingul, semnat în 2015, nu a făcut prea mult pentru a proteja Australia de un atac motivat politic împotriva exporturilor sale din partea guvernului chinez. În ciuda Acordului de liber schimb China-Australia (ChAFTA), Beijingul a lovit Australia cu o serie de restricții comerciale, de când Canberra a solicitat în aprilie anul trecut o anchetă independentă asupra originilor pandemiei de coronavirus, care a apărut din orașul chinez Wuhan.

Luna următoare, guvernul președintelui chinez Xi Jinping a aplicat tarife uriașe la orzul australian, una dintre culturile agricole de top din țară. Beijingul a adăugat progresiv alte produse la lista sa de produse australiene vizate, susținând în mod diferit că își protejează piața de dumping, etichetare greșită sau infestări cu dăunători.

Pe lângă taxele de 80 la sută la orz, China a impus tarife de peste 200 la sută pentru vinul australian, totodată impunând restricții la exporturile australiene de carne de vită, miel, bumbac, homari, cherestea și cărbune. Măsurile chineze afectează industriile australiene care au exportat în 2019 în China de aproximativ 30 de miliarde de euro.

„Natura vizată a măsurilor guvernului chinez asupra mărfurilor australiene ridică îngrijorări cu privire la aderarea Chinei la scrisoarea și spiritul atât al obligațiilor sale de la ChAFTA, cât și ale OMC”, a declarat ministrul comerțului australian Simon Birmingham la începutul lunii decembrie.

Michael Shoebridge, director al influentului grup de reflecție al Institutului de Politici Strategice Australiene (ASPI), care primește finanțare din partea Australiei și a altor guverne, a declarat că există lecții la nivel mondial în comportamentul Chinei. „Alte țări și companii trebuie să realizeze că angajamentele asumate de China nu pot fi invocate”, a avertizat el.

Australia a protestat împotriva taxelor de orz chinez la Organizația Mondială a Comerțului și nu a exclus acțiuni suplimentare. Canberra se plânge că eforturile de a discuta în mod direct disputa comercială cu Beijingul nu au avut succes, dar nu intenționează să impună tarife de represalii asupra mărfurilor chineze. China este principala destinație de export a Australiei, precum și principalul său furnizor de importuri.

Articolul precedentBilanț coronavirus 11 ianuarie: 1.987 noi cazuri și 71 de morți
Articolul următorDNA cere încuviinţare urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu