Angajaţii din transportul feroviar, proteste în faţa Guvernului

Sindicaliştii din transportul feroviar protestează, alături de pensionari şi alţi salariaţi în faţa Guvernului, cerând, printre altele, salarii mai mari, achiziţionarea de material rulant şi modernizarea căii ferate.

Aceştia au pancarte pe care scrie „Vrem locomotive noi”, „Guvernanţii vin şi pleacă, toţi uită de calea ferată”, „Vrem automotoare noi”, „Nu vrem îngheţarea salariilor”, „Vrem o cale ferată modernă”.

Preşedintele Federaţiei Sindicale a Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR), Rodrigo Maxim, a declarat că scopul protestului este acela de a-i face pe guvernanţi să înţeleagă că trebuie să avem condiţii de călătorie cu trenul la fel ca cele din ţările Uniunii Europene, că, din cauza salariilor mici, pleacă angajaţii şi că transportatorii feroviari nu mai vor „să fie cetăţeni de mâna a doua ai Europei”.

„Suntem aici în primul rând pentru a face Guvernul României să înţeleagă ca nu mai vrem să fim cetăţeni de mâna a doua ai Europei, nu mai vrem să fim cetăţeni care şi la salarii să fim de mâna a doua şi la achiziţia de material rulant de cale ferată tot de mâna a doua, şi spunem acest lucru pentru că pe exerciţiul financiar 2014-2020 şi pe exerciţiul financiar 2021-2027 pe fonduri europene trebuia schimbat tot materialul rulant de cale ferată. Trebuie să avem numai vagoane noi şi rame electrice şi automotoare pe calea ferată noi, să avem condiţii de călătorie ca toţi călătorii din ţările din Uniunea Europeană şi să nu circulăm pe toate vechiturile, cu vagoane, automotoare, rame care trebuiau să fie la muzeu, şi să ajungem să devenim cămine de bătrâni, să lucrăm numai cu salariaţi pensionaţi, care cumulează pensia cu salariul, pentru că, din cauza salariilor mici, nu mai vine nimeni la calea ferată. Din anul 2013, când la CFR Călători, de exemplu, aveam 13.000 de angajaţi, numărul de salariaţi a scăzut cu 10%, iar până în martie o să avem 11.700, scăderea s-a realizat numai prin plecări şi nu vine nimeni în locul acestora. Iar cei care vin se formează şi pleacă la Metrorex unde sunt salariile duble”, a spus Rodrigo Maxim, potrivit Agerpres.

Articolul precedentLa Mulți Ani, România! Unirea Principatelor Române – 162 de ani/ Ceremonii restrânse, concerte şi spectacole în condiţii speciale
Articolul următorMesajul președintelui Klaus Iohannis cu prilejul Zilei Unirii Principatelor