Prof. dr. Vasile Astărăstoae: E cea mai puțin gravă pandemie prin care a trecut omenirea

Profesor doctor Vasile Astărăstoae este de părere că atâta timp cât numărul de testări va crește, aceeași tendință o va avea și numărul de infecții raportate, potrivit 3dots.ro.

Prof. dr. Vasile Astărăstoae este unul dintre medicii care consideră că persoanele care gestionează criza pandemiei provoate de noul coronavirus ar trebui să renunțe la discursul apocaliptic, fiind de părere că atâta timp cât numărul de testări va crește, aceeași tendință o va avea și numărul de infecții raportate.

“Încet-încet, virusul se va retrage. Dacă vom crește numărul de testări, vom depista mai multe cazuri. Dar nu va fi un raport îngrijorător. Dacă ne raportăm la toată populația vedem că este sub 0,01% numărul de cazuri. S-ar putea să vină un nou val care să se suprapună peste cel de gripă. Noul val va fi mai puțin agresiv pentru că, între timp, o parte din populație, și-a căpătat imunitatea. Ce ar trebui să se facă? O cercetare științifică ca și la sondajele de opinie în care să se vadă care este gradul de imunizare a populației și să se vadă cât timp durează această imunizare. Pericolul care poate să apară este să se suprapună și peste o epidemie de gripă. Dar deocamdată nu suntem cu drobul de sare să cadă. Dacă vom crește numărul de testări, va crește și numărul cazurilor. În cazul asimptomaticilor nu putem să spunem că sunt bolnavi pentru că testul PCR ia în considerare și dacă virusul este mort sau persoana are imunitate. Nu putem să punem baza doar pe acest test”, a spus prof. dr. Astărăstoae, într-un interviu acordat fanatik.ro.

Prof. dr. Astărăstoae consideră că restricțiile introduse de mai multe țări cetățenilor români sunt efectul discursului apocaliptic al oficialităților române, iar soluția acestei probleme ar consta în tratarea cu calm a problemei.

„Nu este nici ciumă bubonică, nici gripa spaniolă. Omenirea a trecut prin multe pandemii, dar aceasta este cea mai puțin gravă dintre toate pandemiile care au existat până în prezent”, a mai spus prof. dr. Astărăstoae.

„Ar trebui să se mai apeleze la specialiști care au prins pandemii. Fără supărare, dar nici Raed Arafat și nici alții nu au experiența profesorului Geza Molnar, care a combătut epidemii și în Deltă, și malarie și care este, totuși, o somitate și a cărui voce se aude foarte rar și care nu îndeamnă la apocalipsă”, este de părere Astărăstoae.

 

Articolul precedentCarantina și izolarea, reintroduse prin hotărâre adoptată de Guvern
Articolul următorTrump amenință că va trimite soldați în mai multe orașe americane