Permite Magna Carta firmelor să sfideze lockdown-ul englez? Povestea frizerului cu amenzi de 23.000 de dolari care folosește documentul ca scuză pentru a sfida regulile

Magna Carta înlocuiește reglementările coronavirusului din Anglia și permite companiilor să rămână deschise în timpul blocării? Într-un cuvânt, nu, dar o mână de firme au propria lor interpretare invocând libertățile antice.

Invocând cartea engleză de referință din 1215, Magna Carta Libertatum, un coafor de lângă Bradford, nordul Angliei, a devenit o cauză celebră în rândul libertarienilor de pe rețelele sociale, după ce a acumulat amenzi în valoare totală de 17.000 de lire sterline (23.000 de dolari).

Sinead Quinn, patroană și frizer, a postat periodic actualizări pe Instagram ale confruntărilor sale cu oficialii consiliului și poliția, deoarece amenzile cresc pentru menținerea salonului deschis în această lună, în ciuda închiderii la nivel național.

salon, magna, carta, deschis
Salonul femeii care susține că Magna Carta permite deschiderea firmelor (sursa foto: mlimah / Youtube)

„Nu sunt de acord cu nicio amendă”, i-a spus ea unui ofițer într-un videoclip la începutul acestei luni. „Nu încalc nicio lege. Îmi desfășor activitatea în conformitate cu dreptul comun.”

Într-o altă postare, Quinn a citat „articolul 61” din Magna Carta pentru a-și susține convingerea că „avem dreptul să intrăm în disidență legală dacă simțim că suntem guvernați pe nedrept”.

Coaforul nu este singur. Printre altele care invocă Magna Carta pentru a rămâne deschis, au fost un salon de tatuaje în Bristol, vestul Angliei și un centru de joacă pentru copii în Liverpool, în nord-vest.

În toate cazurile, oamenii legii au adoptat un punct de vedere dinamic, aplicând amenzi și reamintind tuturor întreprinderilor că legislația din acest an, nu de acum 800 de ani, este relevantă și obligatorie.

Consiliul Kirklees-ului, unde se află salonul, a declarat că acțiunile Coafurii Quinn Blakey au fost „egoiste și iresponsabile”, într-o lună în care toată Anglia era închisă pentru a încerca să stopeze un al doilea val de Covid-19.

Dacă Quinn nu va plăti și renunța la ”protest”, un purtător de cuvânt al consiliului a declarat pentru AFP că se va confrunta cu „urmărirea penală”.

În Liverpool, filmulețul cu o confruntare la un centrul de soft-play a arătat un ofițer de poliție spunându-i proprietarului: „Evident, Magna Carta nu știa despre Covid-19”.

patron, coafor, amendat
Sinead Quinn, patron și frizer al coaforului amendat (sursa foto: mlimah / Youtube)

Istoria cărți pe care se bazează majoritatea sistemelor juridice

În iunie 1215, regele despotic Ioan a acceptat cerințele baronilor rebeli și a fost de acord cu un document juridic dens scris în latină, care să clarifice limitele puterilor sale.

Magna Carta – „Marea Cartă” – declară că justiția ar trebui să fie disponibilă tuturor, legea se aplică în mod egal, iar monarhii pot exercita puterea numai în conformitate cu legea.

Aceste principii au stat la baza sistemelor juridice din întreaga lume, a Declarației Universale a Drepturilor Omului și a constituției SUA.

Dar în Anglia medievală, carta originală a fost în curând încălcată de regele Ioan, războiul civil a fost reînnoit și marea majoritate a clauzelor nu au fost niciodată traduse în versiuni ulterioare care au format totuși canonul dreptului englez.

Doar patru clauze supraviețuiesc în drept până în prezent, inclusiv „habeas corpus” (interzicerea detenției arbitrare) și dreptul la proces de către juriu, potrivit site-ului parlamentului britanic.

magna, carta
O parte din Magna Carta (sursa foto: Newsy World / Youtube)

Clauzele care nu au ajuns niciodată la statutul englezesc includ 61, care dădeau dreptul de rezistență la 25 de baroni numiți, în cazul în care regele ar încălca libertățile lor. În niciun moment Magna Carta nu a dat niciun drept populației de a se răzvrăti.

Avocatul pentru drepturile omului, Adam Wagner, a menționat un caz în care un hoț de mașini, în instanță, s-a bazat pe Magna Carta pentru a încerca să scape de sentință după ce a citit „prostii ridicole pe care le-a tipărit de pe internet”.

„Este suficient să spunem că a fost condamnat și trimis la închisoare pentru câțiva ani”, a scris Wagner pe Twitter.

În iulie, un britanic a fost închis timp de patru ani, nu pentru că a încercat să se bazeze pe Magna Carta, ci pentru că a încercat să fure una dintre cele patru versiuni originale ale documentului de la Catedrala din Salisbury.

Sinead Quinn poate răsufla ușurată de săptămâna viitoare, când se va termina lockdown-ul la nivelul Angliei. În timp ce regiunea sa din Yorkshire va rămâne în cel mai înalt nivel al restricțiilor coronavirusului, întreprinderile de „îngrijire personală” se pot redeschide.

Articolul precedentNavalny sușține că UE trebuie să urmărească moguli bogați din cercul lui Putin în cazul încercării lui de asasinare
Articolul următorO pacientă de 55 de ani bolnavă cu Covid-19 s-a sinucis în baia Spitalului Județean din Bistrița-Năsăud