Directorul de cercetare al companiei farmaceutice britanice, Josep Baselga, prezice o iarnă „oribilă”, dar o vară care va atinge normalitatea, scrie La Vanguardia.
Directorul zonei de cercetare și dezvoltare oncologică a companiei farmaceutice AstraZeneca, Josep Baselga, a declarat luni că „la sfârșitul primului trimestru al anului viitor, dacă totul merge bine, vaccinurile vor fi într-un stadiu avansat de distribuție”.
Vorbind către El món a RAC1, Baselga a indicat că AstraZeneca, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de vaccinuri din lume, estimează că până la începutul anului 2021 va avea aproximativ trei miliarde de doze de vaccinuri despre care este sigur că vor fi verificate eficace.
Lucrul „complicat” va fi să proiecteze modul de distribuire a acestora, având în vedere cererea care va exista, pentru care a estimat că până la „sfârșitul primului trimestru” al anului viitor vaccinurile – dacă funcționează – nu ar fi în „faza avansată de distribuție”.
Farmacistul britanic speră că înainte de sfârșitul anului, „unul, două sau trei” din cele patru vaccinuri cu care experimentează să înceapă să dea „rezultate”. Potrivit Baselga, în prezent există 175 de vaccinuri diferite în lume la care se lucrează, 35 dintre ele în studiile clinice cu pacienți și 10 în faza lor finală de verificare. Printre acestea din urmă se numără și AstraZeneca, care lucrează în colaborare cu Universitatea din Oxford și care va garanta accesul Uniunii Europene la cel puțin 300 de milioane de doze.
În cazul vaccinurilor acestei companii, prognoza este că se vor aplica două doze, a doua la 28 de zile după prima. „Imunitatea – a subliniat Baselga – va începe înainte de aceste 28 de zile.” De asemenea, el a susținut că cei care nu doresc să fie vaccinați nu ar trebui să fie obligați să se vaccineze, deoarece, în opinia sa, ar trebui să prevaleze „un principiu al libertății individuale care este incontestabil”.
Cu toate acestea, el a subliniat că „vaccinul va ajuta, dar nu este singura soluție” și a subliniat că AstraZeneca dezvoltă și un tratament prin „anticorpi monoclonali”, cu anticorpi de la persoanele care au trecut virusul, la potențial bolnav. Există 16 dintre aceste tratamente în dezvoltare și unul în special care este „foarte bun”.
Cu toate acestea, el a fost încrezător că după o iarnă care va fi „oribilă”, vara viitoare va fi „relativ normală”, deși „nu vom reveni niciodată la normalitatea pe care o aveam până acum”, a avertizat el. Din punctul lui de vedere, cele mai bune măsuri de precauție rămân în continuare distanțarea fizică, masca sau evitarea aglomerațiilor.