Procurorul-şef al DNA, Crin Bologa, a anunţat, joi, că procurorii anticorupţie au înregistrat 33 de dosare în legătură cu atribuirea ilegală a unor contracte de achiziţii în domeniul sanitar pe timpul pandemiei de coronavirus.
„În legătură cu pandemia provocată de coronavirus, pot să vă aduc la cunoştinţă că la DNA sunt înregistrate 33 de dosare penale, dintre care în 25 de cauze procurorii s-au sesizat din oficiu. În aceste cauze, se efectuează cercetări privind încălcarea prevederilor legale în legătură cu organizarea, atribuirea şi derularea unor contracte de achiziţii publice directe a unor echipamente de protecţie: măşti, viziere, combinezoane, izolete şi altele materiale. De asemenea, achiziţionarea de măşti medicinale neconforme, considerate periculoase şi interzise în UE”, a declarat şeful DNA, în cadrul unei conferinţe de presă online.
Managerul Institutului „Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, declara, în martie, că cei care fac achiziţii publice de echipamente de protecţie medicale ar trebui să fie protejaţi de eventuale anchete după ce se încheie starea de urgenţă. „Primul lucru de care avem nevoie este să fim lăsaţi în pace să ne facem treaba. (…) Al doilea lucru este să apară un cadru legislativ care să ne pună la pază de ce va veni. După ce se termină bolâşniţa asta, respectiv pandemia, or să vină alţii să ne tragă de mânecă: <<Dar cum aţi realizat voi achiziţiile?>>. (…) Aici trebuie scos un cadru normativ cât se poate de clar, în această situaţie de urgenţă, în care să stipuleze foarte clar că nimeni nu va avea voie să se atingă de noi în viitor”, afirma Streinu-Cercel.
La rândul său, Raed Arafat spune că cine a ocolit birocrația acum pentru achiziții sanitare nu ar trebui să fie pedepsit.