Primele rezultate ale satelitului de monitorizare a nivelului mării depășesc așteptările

Lansat în urmă cu mai puțin de trei săptămâni, satelitul Copernicus Sentinel-6 Michael Freilich nu numai că a returnat primele date, dar rezultatele arată, de asemenea, că funcționează mult mai bine decât se aștepta, conform site-ului esa.int.

 Datorită noii sale tehnologii sofisticate de altimetrie, Sentinel-6 este pregătit să furnizeze date extrem de precise despre înălțimea nivelului mării pentru a monitoriza tendința îngrijorătoare a creșterii nivelului mării.

Sentinel-6 Michael Freilich a fost ridicat pe orbită pe 21 noiembrie din California. După ce a trimis înapoi primul său semnal care arăta că a ajuns cu bine în spațiu, Centrul de Operațiuni al ESA din Germania s-a ocupat de primele zile pe orbită ale satelitului înainte de a-l preda Eumetsat pentru punerea în funcțiune, și eventualele operațiuni de rutină și distribuirea datelor .

Satelitul este echipat cea mai recentă tehnologie radar altimetrică din Europa pentru a extinde înregistrarea pe termen lung a măsurătorilor înălțimii suprafeței mării, care a început în 1990.

La 30 noiembrie, operatorii de zbor au pornit instrumentul altimetru Poseidon-4 al Sentinel-6, care a fost dezvoltat de ESA. Analizând datele sale inițiale, specialiștii au fost uimiți de calitate. Aceste prime date au fost prezentate astăzi, prin intermediul a trei imagini principale, la Săptămâna Spațială Europeană.

Prima imagine prezintă câteva rezultate preliminare ale înălțimii suprafeței mării. Datele sunt suprapuse pe o hartă care prezintă produse similare din toate misiunile de altimetrie Copernicus: Jason-3, Sentinel-3A și Sentinel-3B. Imaginea de fundal este o hartă a anomaliilor la nivelul mării din datele altimetrice prin satelit furnizate de Serviciul de monitorizare a mediului marin Copernicus pentru 4 decembrie 2020. Produsele de date Sentinel-6 au fost generate pe 5 decembrie.

Imaginea de mai jos prezintă o comparație între datele procesate la bordul satelitului și legătura descendentă (linia albastră), în comparație cu datele brute complete procesate la sol (linia roșie). Prin eliminarea marginii finale a datelor înainte de a fi transmise pe Pământ, rata de date este redusă cu 50%. Datele de înaltă fidelitate cu zgomot redus sunt datorate arhitecturii instrumentelor digitale Sentinel-6 Poseidon-4, care este o premieră.

Directorul Programelor ESA de observare a Pământului, Josef Aschbacher, a declarat: „Suntem încântați de aceste primele rezultate și suntem mândri că vedem că altimetrul nostru de radar dezvoltat de ESA funcționează atât de bine. Cu toate acestea, Copernicus Sentinel-6 este o misiune construită în cooperare cu Comisia Europeană, Eumetsat, NASA, NOAA și CNES – toate părțile jucând roluri esențiale care fac din această misiune succesul pe care îl vedem astăzi. ”

Articolul precedentCseke Attila (UDMR): Împărțirea ministerelor trebuie discutată între partide, nu în public
Articolul următorBilanț coronavirus 10 decembrie: 7.067 noi cazuri și 127 de morți