Un număr record de jurnaliști au fost încarcerați în 2020, în timp ce guvernele au reprimat acoperirea pandemiei de coronavirus sau au încercat să suprime raportarea tulburărilor civile, a declarat marți Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ).
Cel puțin 274 de jurnaliști se aflau în închisoare începând cu 1 decembrie, cel mai mult de când grupul din New York a început să colecteze date la începutul anilor 1990, se arată în raport, față de cel puțin 250 de anul trecut.
Protestele și tensiunile politice au fost cauza multor arestări, cele mai multe fiind făcute în China, Turcia, Egipt și Arabia Saudită.
Pe fondul pandemiei COVID-19, liderii autoritari au încercat să controleze raportarea prin arestarea jurnaliștilor. Cel puțin doi jurnaliști au murit după ce au luat boala în arest, se arată în raport.
Raportul a blamat lipsa de conducere globală asupra valorilor democratice și, în special, atacurile asupra mass-media din partea președintelui american Donald Trump, despre care CJP a spus că a oferit acoperire autorităților pentru a-și reprima jurnaliștii din propriile țări.
La nivel global, 34 de jurnaliști au fost închiși pentru „știri false” în 2020, comparativ cu 31 de anul trecut.
În timp ce niciun jurnalist nu se afla în închisoare în Statele Unite la 1 decembrie, 110 au fost arestați sau acuzați în 2020, mulți în timp ce acopereau demonstrații împotriva violenței poliției, a declarat CPJ.
Țările în care numărul jurnaliștilor închiși a crescut semnificativ includ Belarusul, unde realegerea președintelui său de mult timp a stârnit proteste în masă și Etiopia, unde tulburările politice au dus la conflicte armate.
Raportul a constatat că două treimi dintre jurnaliștii aflați în închisoare au fost acuzați de infracțiuni anti-stat precum terorism sau apartenența la grupuri interzise, în timp ce în aproape 20% din cazuri nu au fost dezvăluite acuzații, potrivit Reuters.