Modificari legislative privind etichetarea vinurilor

Modificari legislative privind etichetarea vinurilor – Codurile QR si ambalaje Returnabile RetuRO SGR

Anul 2024 vine cu modificari legislative si pentru producatorii si importatorii de vinuri UE privind etichetarea vinurilor: codurile QR si ambalaje Rerturnabile Returo SGR (Romania).
Incepand cu 8 decembrie 2023, conform modificării Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 a Parlamentului European și a Consiliului și a Regulamentului delegat (UE) 2019/33 al Comisiei, producătorii europeni și importatorii de vinuri din tarile non UE trebuie să includă pe etichetă declarația nutrițională și lista de ingrediente a fiecărui vin. Noua reglementare oferă totuși opțiunea de a limita conținutul etichetei tipărite și a include informațiile suplimentare cerute de legislație sub forma unei etichete digitale, accesibilă consumatorilor prin scanarea unui cod QR afișat pe sticlă.

Potrivit Returo SGR, vinurile aflate în stocul producătorilor, importatorilor, distribuitorilor sau comercianților în ambalaje care nu au simbolul SGR pe etichetă, vor putea fi vândute până la 30 iunie 2024, dată după care introducerea lor pe piața românească este interzisă.

Noul cod QR cu Declarația Nutrițională și Lista Ingredientelor trebuie printat pe etichetă în același câmp vizual cu celelalte indicații obligatorii (denumirea categoriei de produse viticole, DOP/IGP, tăria alcoolică dobândită, în volume, numele îmbuteliatorului sau numele producătorului sau al vânzătorului, etc). Valoarea energetică trebuie afișată pe ambalaj sau pe etichetă în același câmp vizual cu celelalte indicații obligatorii, utilizand simbolul „E”, urmat de valoare (ex: E 370 kJ / 87 Kcal).
Valorile din declarația nutrițională sunt valori medii, care se bazează pe: a) analiza produsului alimentar efectuată de producător; b) valorile medii cunoscute sau reale ale ingredientelor utilizate; sau c) date general stabilite și acceptate.

În cazul în care lista integrală a ingredientelor este furnizată prin mijloace electronice, substanțele care provoacă alergii sau intoleranțe trebuie prezentate pe ambalaj sau pe etichetă, dar nu neapărat în același câmp vizual cu alte informații obligatorii. Denumirea substanței sau a produsului alergen trebuie pusă în evidență printr-un set de caracteristici grafice care o diferențiază clar de restul listei de ingrediente, de exemplu prin font, stilul caracterelor sau culoarea de fond.

Ce forma trebuie sa aiba lista ingredientelor?
Lista ingredientelor trebuie să se afiseze prin denumirea categoriei lor funcționale, urmată de denumirea specifică sau, dacă este cazul, de numărul E – exemplu: Materie prima: Struguri proaspeti.
În ceea ce privește prezentarea listei:

Lista ingredientelor este precedată de un titlu care conține cuvântul „ingrediente”.


Pe listă sunt afișate ingredientele în ordinea descrescătoare a greutății, astfel cum a fost înregistrată în momentul utilizării lor la fabricarea produsului alimentar. Ingredientele care reprezintă mai puțin de 2 % din produsul finit pot fi enumerate într-o ordine diferită după restul ingredientelor.

„E bine să se știe că scanând eticheta, consumatorii nu se expun la comunicări comerciale”, spune Dana Sofia, fondatoarea e-labels.ro, o platforma digitala romaneasca de furnizare coduri QR pentru vinuri. „Uniunea Europeană nu permite prezentarea informațiilor privind Ingredientele si Declaratia Nutritionala în același loc cu oferta comerciala unui producător sau importator. De aceea, codurile QR duc pe site-ul unor companii independente, specializate în etichetare digitală, care nu stochează și nu transmit mai departe informații despre consumatorul individual.”

Ce vinuri trebuie să prezinte declarația nutrițională și lista ingredientelor – vinul în cisternă/butoiașe/butoaie/bag in box sau doar vinul îmbuteliat la sticla?
Informații obligatorii referitoare la vinuri înseamnă indicațiile care trebuie furnizate consumatorului final; acest lucru se aplică indiferent de recipientul în care este comercializat vinul.

Codul QR poate fi lipit pe eticheta sub forma de autocolant?

Codul QR nu poate fi lipit pe eticheta sub forma de autocolant. Etichetele trebuie să nu poată fi îndepărtate cu ușurință, întrucât ar afecta disponibilitatea informațiilor obligatorii referitoare la produsele alimentare și dreptul consumatorului de a avea acces la ele.

Informatiile privind Declarația Nutrițională integrală și Lista Ingredientelor nu se afișează împreună cu alte informații destinate vânzării sau comercializării și nu colectează sau monitorizează datele utilizatorului. Prezentarea acestor informații obligatorii ca parte a site-ului producatorului/importatorului de vinuri nu respecta condițiile stabilite de noul regulament UE.
Ce se intampla cu vinurile imbuteliate inainte de 8 decembrie 2023?
“Vinurile care au fost produse și etichetate inainte de 8 decembrie 2023 pot continua sa fie introduse pe piața pana la epuizarea stocurilor. Dar, tinand cont de noile modificari legislative privind ambalajele SGR, stocurile de vinuri care au eticheta/ambalaje non SGR, vor putea fi vândute până la 30 iunie 2024, dată după care introducerea lor pe piața românească este interzisă. Din punct de vedere financiar, recomand producatorilor si importatorilor de vinuri sa insereze cat mai repede pe eticheta noile coduri QR si SGR, pana in data de 30 iunie 2024, pentru vinurile introduse pe piata din Romania”, spune Dana Sofia.

www.e-labels.ro este o platforma digitala ce ofera solutii de etichetare a vinurilor și produselor agroalimentare, concepută în România în 2023 pentru a corespunde noilor standarde impuse de Uniunea Europeană si legislatia romaneasca. Platforma are la bază solutii si tehnologii moderne, dar și experiența de peste 20 de ani a echipei E-labels în producția și marketingul vitivinicol.

CONTACT: Dana Sofia, 0770523535, contact@e-labels.ro, www.e-labels.ro

Articolul precedentHoroscop 16 ianuarie
Articolul următorHoroscop 17 ianuarie