Cvasitotalitatea fenomenului încălzirii globale, cauzat de activităţi umane (studiu)

Cvasitotalitatea fenomenului încălzirii globale constatat de la debutul erei industriale a fost provocat de activităţi umane, potrivit unui studiu care estimează că procesele naturale sunt „neglijabile” în acest domeniu, informează AFP, citată de Agerpres.

Planeta s-a încălzit cu peste un 1 grad Celsius de la mijlocul secolului al XIX-lea, provocând deja o multiplicare a evenimentelor meteo extreme în diverse locuri din lume, precum canicule, inundaţii sau uragane.

Autorii studiului, publicat luni în revista Nature Climate Change, au trecut în revistă 13 modele climatice diferite pentru simularea schimbărilor de temperatură potrivit a trei scenarii: în primul, aerosolii sunt singurii factori care contribuie la încălzire climatică, în al doilea, sunt considerate doar mecanismele naturale de forţare, iar în al treilea, emisiile de gaze cu efect de seră sunt luate în calcul.

Aceştia au ajuns la concluzia că activitatea umană a contribuit la încălzirea globală de la nivelul de 0,9 grade Celsius la 1,3 grade Celsius, o estimare în concordanţă cu încălzirea din prezent.

Acordul de la Paris este un tratat în temeiul Convenției-cadru a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice(UNFCCC – acronim în limba engleză ), care reglementează măsurile de reducere a emisiilor de dioxid de carbon începând cu anul 2020. Acordul a fost negociat în timpul COP-21 la Paris și a fost aprobat la 12 decembrie 2015.

UE a început să lucreze la căile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55%, indicând eforturi sporite în industrie și sectorul aviației, dar mai presus de toate o extindere a „drepturilor de poluare” la transportul rutier și construcții, potrivit AFP.

Într-un studiu de impact, Comisia Europeană a justificat obiectivul de reducere a emisiilor cu cel puțin 55% în 2030 comparativ cu 1990 propus miercuri de președintele său Ursula von der Leyen.

Este singura „cale echilibrată, realistă și prudentă” pentru a atinge „neutralitatea climatică” în 2050 – o ambiție pe care statele membre au validat-o la sfârșitul anului 2019. Cei 27 trebuie acum să aprobe obiectivul pentru 2030, în timp ce Polonia își exprimă deja „îngrijorarea”.

Executivul european va prezenta „propuneri legislative concrete” până în iunie 2021, a reamintit vicepreședintele Comisiei responsabil cu acordul verde, Frans Timmermans, în cadrul unei conferințe de presă.

Articolul precedentDIICOT, despre cânepă: Orice produs care conţine THC, indiferent de concentraţie, se încadrează noţiunii de drog
Articolul următorAdi Vasile: ”E cea mai mare onoare a vieții mele să fiu antrenorul echipei naționale!”