Putin vrea să interzică prin lege comparațiile între URSS și regimul nazist

Președintele rus Vladimir Putin a solicitat Dumei, camera inferioară a Parlamentului Rusiei, să interzică prin lege orice afirmații publice care pun pe picior de egalitate acțiunile și crimele fostului URSS și cele ale Germaniei naziste din timpul celui De-al Doilea Război Mondial, potrivit The Moscow Times.

Putin l-a instruit pe Vyacheslav Volodin, purtătorul de cuvânt al Dumei de Stat, să redacteze până la 1 iulie amendamente la legea Rusiei, care consolidează victoria sovietică asupra Germaniei naziste, care „ar interzice echivalarea publică a rolului URSS și al Germaniei naziste în al doilea război mondial”

Directiva sa urmează condamnării Parlamentului European din 2019 a unui pact de neagresiune sovieto-nazist (N.Red. – 1938) și un an de incriminări reciproce cu Polonia.

Rusia nu este de acord cu fostele sale state satelite cu privire la rolul pe care dictatorul sovietic Iosif Stalin l-a jucat în al doilea război mondial, precum și semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop cu Germania nazistă. Un protocol secret al pactului de neagresiune din 1939 a pregătit calea invaziei germane a Poloniei, împărțind teritoriile sale și ale altor state europene în „sfere de influență”.

După anexarea Crimeii de Ucraina în 2014, Putin a apărat Pactul Molotov-Ribbentrop ca răspuns al Moscovei la izolarea de către Occident. El îl denunțase drept „inacceptabil” cu cinci ani mai devreme.

În ultimii ani, conducerea Rusiei a manifestat un interes reînnoit pentru memoria celui de-al doilea război mondial și a reînviat laudele sale pentru trecutul sovietic al Rusiei.

Anchetatorii ruși au lansat noi sondaje de arhivă asupra atrocităților din epoca celui de-al doilea război mondial comise de forțele naziste în toată Rusia în ultimii ani, veteranii fiind chemați să-și povestească experiențele din ultimele luni.

Vara trecută, Putin a supravegheat parada amânată a Rusiei de Ziua Victoriei, marcând 75 de ani de la victoria sovietică în Primul Război Mondial, alături de un vot la nivel național privind modificările constituționale care au pregătit calea extinderii guvernării sale de 20 de ani. Parada militară masivă a avut loc în ciuda pandemiei de coronavirus.

Parlamentarii Partidului Comunist au încercat să impună pedepse de 10 ani de închisoare pentru „schimbarea ordinii postbelice” prin compararea regimului sovietic cu Germania nazistă.

Rusia a interzis afișarea simbolurilor naziste pentru a promova fascismul în 2014, în ciuda criticilor că documentarele, lungmetrajele, manualele și reconstituirile din cel de-al Doilea Război au doar un rol informativ.

Articolul precedentInvestițiile străine în lume au scăzut cu 42%
Articolul următorPrimarul Chirica, trimis în judecată pentru abuz în serviciu în legătură cu achiziţia în 2013 a unor autoturisme