Revista satirică franceză Charlie Hebdo a republicat caricaturi ale profetului Mahommed, care a făcut din ea ținta unui atac terorist mortal în 2015, potrivit BBC.
Republicarea are loc cu o zi înainte ca 14 persoane să fie judecate, fiind acuzate că i-au ajutat pe cei doi atacatori islamiști să-și desfășoare atacurile pe 7 ianuarie 2015.
Doisprezece oameni au fost uciși, inclusiv caricaturiști celebri. Cinci persoane au murit într-un atentat asociat la Paris, câteva zile mai târziu.
Prima pagină a ultimei ediții prezintă cele 12 caricaturi originale ale profetului Mahomed, care au fost publicate într-un ziar danez înainte de a apărea în Charlie Hebdo. Unul dintre desenele animate îl arată pe profetul purtând o bombă în locul unui turban. Titlul francez citește „Tout ça pour ça” („Toate acestea pentru asta”).
În editorialul său, revista spune că de multe ori i s-a cerut să continue tipărirea caricaturilor profetului de la asasinatele din 2015.
„Am refuzat întotdeauna să facem acest lucru, nu pentru că este interzis – legea ne permite să facem acest lucru – ci pentru că a fost nevoie de un motiv bun pentru a o face, un motiv care are sens și care aduce ceva în dezbatere”.
„Reproducerea acestor desene animate în săptămâna în care se deschide procesul asupra atacurilor teroriste din ianuarie 2015 ni s-a părut esențială”.
Paisprezece persoane sunt acuzate că au făcut rost de arme și au oferit sprijin logistic atacatorilor birourilor din Paris ale lui Charlie Hebdo și atacuri ulterioare asupra unui supermarket evreiesc și a unui ofițer de poliție.
Trei dintre acuzați sunt judecați în lipsă, deoarece se crede că au fugit în nordul Siriei și Irak.
Se crede că există aproximativ 200 de reclamanți în proces și se așteaptă ca supraviețuitorii atacurilor să depună mărturie, transmite radioul francez RFI.
Procesul urma să înceapă în martie, dar a fost amânat din cauza pandemiei de coronavirus. Acesta urmează să dureze până în noiembrie.
La 7 ianuarie 2015, frații Said și Cherif Kouachi au luat cu asalt birourile lui Charlie Hebdo și au deschis focul ucigându-l pe editorul Stéphane Charbonnier, cunoscut sub numele de Charb, alți patru caricaturiști, inclusiv Cabu, doi editorialiști, un colaborator al revistei, precum și un invitat care a participat la întâlnire și un îngrijitor. Garda de corp a editorului și un ofițer de poliție au fost, de asemenea, uciși.
În timp ce poliția i-a vânat pe cei doi frați – care au fost în cele din urmă uciși – a început un alt asediu în estul Parisului. Amedy Coulibaly, o cunoștință a fraților Kouachi, a ucis o polițistă înainte de a lua ostatici mai mulți oameni la un supermarket evreiesc. El a ucis patru evrei pe 9 ianuarie înainte de a fi împușcat într-o confruntare a poliției.
Într-o înregistrare video, Coulibaly a declarat că atacurile au fost purtate în numele grupului Stat Islamic.
Satira antistituțională a lui Charlie Hebdo – ridicându-se împotriva extremei drepte, și aspecte ale catolicismului și iudaismului, precum și ale islamului – au atras de mult controverse.
Dar portretele profetului Mohammed au fost cele care au condus la amenințări cu moartea împotriva echipei editoriale și la un atac cu bombă pe benzină asupra birourilor sale în 2011.
Charb apărase puternic caricaturile ca simbol al libertății de exprimare. „Nu dau vina pe musulmani pentru că nu au râs de desenele noastre”, a declarat el pentru Associated Press în 2012. „Locuiesc sub legea franceză. Nu trăiesc sub legea coranică”.
În urma atacului din 2015, mii de oameni au ieșit în stradă în semn de protest și hashtagul #JeSuisCharlie (Eu sunt Charlie) a început să fie în tendințe în întreaga lume.
Editorul general Gerard Biard a declarat pentru BBC în 2016 că apariția revistei ca simbol internațional a adus cu sine noi critici asupra tonului său provocator și controversat, mulți oameni cerând ca acesta să aibă mai mult respect pentru punctele de vedere – și credințele – altora.