Criza din Venezuela: Loialiștii socialiști ai lui Maduro au luat controlul singurei instituții libere din țară

Venezuela are o nouă Adunare Națională, dominată de parlamentari din partidul socialist condus de președintele Nicolás Maduro, informează BBC

Până acum, Adunarea Națională fusese singura instituție majoră care nu era controlată de partidul PSUV al lui Maduro.

Coaliția condusă de partidul său a câștigat 256 din cele 277 de locuri la alegerile din decembrie, pe care majoritatea candidaților opoziției le-au boicotat.

Opoziția a respins alegerile, nefiind drepte, libere sau corecte.

Liderul opoziției, Juan Guaido, a ținut propria ceremonie de depunere a jurământului pentru vechiul congres. El a anunțat pe 26 decembrie că vechea adunare va continua să se întrunească și să legifereze.

Doi președinți și două parlamente

Venezuela a fost înconjurată de o criză politică care a ajuns la capăt în ianuarie 2019, când opozantul Guaidó s-a declarat președinte interimar cu sprijinul corpului legislativ controlat de opoziție.

Guaidó a argumentat că alegerile prezidențiale din 2018, care l-au readus pe Maduro la un al doilea mandat în funcție, nu au fost valabile, deoarece mulți politicieni din opoziție au fost închiși sau le-a fost interzis să candideze la funcții.

El a declarat că, deoarece Maduro nu a fost ales corect, președinția a fost, așadar, vacantă. El a invocat o clauză în constituție care prevede că, în astfel de cazuri, liderul Adunării Naționale (în acest caz, el) devine președinte interimar.

Guaidó a fost recunoscut ca lider legitim al Venezuelei de peste 50 de țări, inclusiv SUA, Marea Britanie, UE și majoritatea națiunilor din America Latină.

Dar Maduro a rămas în controlul forțelor de securitate, al autorităților electorale și al unei părți a sistemului judiciar. De asemenea, el a păstrat sprijinul Rusiei și Chinei, doi aliați puternici.

Adunarea Națională controlată de opoziție a fost un spin în partea lui Maduro. Conform constituției Venezuelei, guvernul are nevoie de aprobarea adunării pentru a ratifica tratatele internaționale și pentru a semna contracte majore cu companii străine.

Prin urmare, Maduro a făcut din recâștigarea controlului Adunării Naționale principala prioritate a guvernului său.

Majoritatea opoziției au decis să boicoteze alegerile legislative din 6 decembrie, susținând că participarea va da legitimitate sondajelor care au fost respinse pe scară largă ca nefiind libere sau corecte.

În schimb, Adunarea Națională controlată de opoziție a votat pentru prelungirea perioadei sale legislative „până la restabilirea democrației”, argumentând că nu ar putea preda puterea parlamentarilor despre care spun că nu sunt legitimi.

Marți au organizat, de asemenea, o ceremonie de depunere a jurământului într-o locație separată în care l-au reales pe Guaidó ca președinte.

Articolul precedentSUA: Record de decedați ca urmare a infectării cu coronavirus în 24 de ore / Peste un sfert de milion noi cazuri în doar o zi
Articolul următorViața fără Covid: Națiunile care au ocolit pandemia până acum