Studiu: Vaccinul Pfizer ar funcționa și împotriva noii tulpini de Covid-19

Noi cercetări sugerează că vaccinul COVID-19 Pfizer poate proteja împotriva unei mutații găsite în două variante extrem de contagioase ale coronavirusului care a apărut în Marea Britanie și Africa de Sud, potrivit Associated Press.

Aceste variante provoacă îngrijorare globală. Amândouă împărtășesc o mutație comună numită N501Y, o ușoară modificare într-un singur loc al proteinei spike care acoperă virusul. Se crede că această schimbare este motivul pentru care se pot răspândi atât de ușor.

Majoritatea vaccinurilor care se găsesc în întreaga lume antrenează organismul să recunoască acea proteină spike și să o combată. Pfizer a făcut echipă cu cercetători de la filiala medicală a Universității din Galveston, Texas pentru teste de laborator pentru a vedea dacă mutația a afectat capacitatea vaccinului său de a face acest lucru.

Ei au folosit probe de sânge de la 20 de persoane care au primit vaccinul, realizate de Pfizer și partenerul său german BioNTech, în timpul unui studiu amplu. Anticorpii de la acei beneficiari de vaccin au eliminat cu succes virusul în vasele de laborator, potrivit studiului publicat joi târziu pe un site online pentru cercetători.

Studiul este preliminar și nu a fost încă revizuit de experți, un pas cheie pentru cercetarea medicală.

Dar „a fost o constatare foarte liniștitoare că cel puțin această mutație, care a fost una dintre cele mai preocupate de oameni, nu pare a fi o problemă” pentru vaccin, a declarat directorul științific al Pfizer, dr. Philip Dormitzer.

Virușii suferă în mod constant modificări minore pe măsură ce se răspândesc de la persoană la persoană. Oamenii de știință au folosit aceste ușoare modificări pentru a urmări modul în care coronavirusul s-a deplasat pe tot globul de când a fost detectat pentru prima dată în China acum aproximativ un an.

Oamenii de știință britanici au spus că varianta găsită în Marea Britanie. – care a devenit tipul dominant în anumite părți ale Angliei – părea încă să fie susceptibil la vaccinuri. Acest mutant a fost găsit acum în S.U.A. și numeroase alte țări.

Dar varianta descoperită pentru prima dată în Africa de Sud are o mutație suplimentară care pune oamenii de știință în încurcătură, cea numită E484K.

Studiul Pfizer a constatat că vaccinul părea să acționeze împotriva a 15 posibile mutații suplimentare ale virusului, dar E484K nu se număra printre cei testați. Dormitzer a spus că urmează pe listă.

Dr. Anthony Fauci, expertul de top în boli infecțioase al SUA, a spus recent că vaccinurile sunt concepute pentru a recunoaște mai multe părți ale proteinei spike, ceea ce face puțin probabil ca o singură mutație să fie suficientă pentru a le bloca. Dar oamenii de știință din întreaga lume efectuează cercetări cu diferite vaccinuri pentru a afla.

Dormitzer a spus că, în cele din urmă, virusul se modifică suficient pentru ca vaccinul să fie ajustat – la fel ca vaccinurile antigripale sunt ajustate în majoritatea anilor – că modificarea rețetei nu ar fi dificilă pentru vaccinurile companiei sale și altele similare. Vaccinul este realizat cu o parte din codul genetic al virusului, simplu de schimbat, deși nu este clar ce fel de regulatori de testare suplimentare ar necesita pentru a face o astfel de modificare.

Dormitzer a spus că acesta a fost doar începutul „monitorizării continue a modificărilor virale pentru a vedea dacă vreuna dintre ele ar putea avea un impact asupra acoperirii vaccinului”.

Articolul precedentAyatollahul iranian Khamenei interzice importurile de vaccinuri COVID-19 din SUA și Marea Britanie
Articolul următorBilanț coronavirus 8 ianuarie: 4.841 noi cazuri și 96 de morți