Germania: Autoritățile vor elabora un plan de vaccinare împotriva COVID-19. Cine are prioritate?

În Germania- autoritățile anunță că au un plan de vaccinare a populației împotriva COVID-19. După apariția unui vaccin, primele persoane imunizate ar urma să fie cele din grupurile de risc dar și cei în vârstă și cu boli pre-existente. Planul va fi realizat de un comitet independent de experți- scrie Agerpres

Angajaţii din spitale şi cei din aziluri ar trebui, de asemenea, să fie incluşi în prima linie de vaccinare, au afirmat reprezentanţii Consiliului German de Etică într-un comunicat publicat luni. În acelaşi document au fost incluși şi angajaţii din alte domenii pe lista categoriilor prioritare, precum cei care lucrează pentru autorităţi sanitare locale, poliţiştii, pompierii şi profesorii, a dezvăluit preşedintele comitetului, Alena Buyx, într-o prezentare oficială a acestui plan de vaccinare, ce a avut loc la Berlin.

Oamenii care locuiesc în centre aglomerate, precum persoanele fără adăpost şi solicitanţii de azil originari din alte ţări, ar trebui să fie incluşi la rândul lor în categoriile prioritare, a adăugat ea. Este în continuare necesară obţinerea unor date concrete pentru stabilirea cu exactitate a priorităţilor, deşi Alena Buyx a spus că „pacienţii foarte vârstnici… sunt de departe grupul cu cel mai mare risc”.

Thomas Mertens, directorul Comitetului Permanent pentru Vaccinare (STIKO), afirmă că nicio decizie oficială nu a fost deocamdată luată în baza recomandărilor formulate de Consiliul German de Etică. „Această prioritizare trebuie stabilită de factorii politici de decizie pe baza recomandărilor”, a precizat Thomas Mertens. Orice decizie finală ar trebui să fie luată de „cei care ţin seringa”, a adăugat el.

Primele vaccinuri dezvoltate împotriva maladiei COVID-19 ar putea fi autorizate cel mai devreme la începutul anului 2021, potrivit unor experţi. În Germania se află sediul unuia dintre competitorii principali care desfăşoară în această perioadă studii clinice de fază 3 şi care sunt analizate de autoritatea cu rol de reglementare a medicamentelor în cadrul Uniunii Europene. Un vaccin a fost dezvoltat de compania germană BioNTech în colaborare cu un partener american, grupul Pfizer.

Cele două companii au anunţat luni după-amiază că vaccinul lor candidat are o eficienţă de 90% în prevenirea maladiei Covid-19 şi că intenţionează să solicite autorizaţia de utilizare în regim de urgenţă de la Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite, săptămâna viitoare.

Articolul precedentȘef la DGASPC Timiș reținut de DNA pentru luare de mită
Articolul următorProcurorul general al SUA, Bill Barr, aprobă începerea unei anchete privind alegerile prezidențiale