De ce ne mint autoritățile cu infecția COVID de la Iași?

„Ziarul de Iaşi” prezintă calculele reale privind pandemia la Iaşi, precum şi motivul pentru care autorităţile locale prezintă un număr mult mai mic de îmbolnăviri la 1.000 de locuitori. Aceste calcule arată că municipiul Iaşi este deja cu mult peste incidenţa de 4 la mie, în timp ce autorităţile anunţă că abia am depăşit limita de 3 la mie. Prezentăm aceste calcule în contextul în care, ieri, Primăria Iaşi a anunţat ce măsuri va lua în perspectiva atingerii oficiale a pragului de 4 la mie, prag neatins încă, potrivit calculelor municipalităţii, precum şi al celui de 5 la mie.

Scriptic, Iaşul a ajuns de la 312 mii (în 2011) la 387 de mii de locuitori pe baza „mutării” a zeci de mii de basarabeni. Pentru redobândirea cetăţeniei române şi a paşaportului, ca să poată munci în UE, ei trebuie să facă dovada că domiciliază în România. Secţiile de votare cu prezenţă (spre) zero arată la fiecare scrutin că aceştia nu mai sunt de mult timp în Iaşi.

Prin urmare, rata incidenţei de alaltăieri, de 3,27 cazuri/1.000 loc., este una mult diminuată. În realitate, numărul infectărilor cu Sars-Cov-2 din ultimele 14 zile ar fi corect de raportat la 312, şi nu la 387 (mii de locuitori), rezultând astfel, în cazul zilei de miercuri, o rată de 4,05 cazuri/1.000 loc, iar pentru ieri, 4,15. Sau, altfel spus, municipiul Iaşi a atins în realitate pragul de 3 cazuri la mie când, oficial, era anunţat unul mai mare sau egal cu 2,42. Adică acum aproximativ două săptămâni, scrie Ziarul de Iași.

Articolul precedentArafat recunoaște că închiderea piețelor va genera o aglomerație în magazine
Articolul următorDeputat PNL propune instituirea Zilei naționale a familiilor numeroase