Contraindicaţii ale vaccinului anti-COVID

Persoanele cu boli cronice care nu s-au putut înscrie pentru vaccinare anti-COVID pe platforma special creată au şi alte modalităţi de programare – a declarat astăzi la RRA coordonatorul campaniei de imunizare.

Acesta recomandă apelarea la medicul de familie sau la call-center-ul creat în acest sens. Valeriu Gheorghiţă a explicat că cei aflaţi în această situaţie nu s-au putut înscrie, întrucât nu au figurat în baza de date a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate cu boala în cauză. Invitat la rubrica „Apel matinal”, coordonatorul campaniei de vaccinare a vorbit şi despre contraindicaţiile pe care le are vaccinul.

Valeriu Gheorghiţă: Este unul dintre vaccinurile cu cele mai puţine contraindicaţii, dacă vreţi, şi asta explică mecanismul de acţiune şi de tipul de platformă pe care s-a dezvoltat acest vaccin, adică de tehnologia în sine folosită, nu este vorba de un virus viu atenuat care să fie contraindindicat pe categorii de persoane. Singura contraindicaţie absolută o reprezintă istoricul de reacţie alergică severă la unul dintre componentele vaccinului şi din acest punct de vedere o altă contraindicaţie ar fi reacţie alergică majoră la prima doză de vaccin. Acest lucru impune evitarea administrării celei de-a doua doze.

Valeriu Gheorghiţă a menţionat că s-au luat toate măsurile ca persoanele care fac prima doză de vaccin să beneficieze şi de rapel. În acest moment, România are contractate peste 20 de milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech şi 3,6 milioane de doze de la Moderna. Acestea ar asigura imunizarea a peste 11 milioane de români, până în luna septembrie, potrivit RRA.

Articolul precedentGCS: 2.745 cazuri noi de COVID-19; 98 de decese în ultimele 24 de ore
Articolul următorRomânia – locul al 15-lea în UE la numărul de autoturisme noi înmatriculate