Cîmpeanu: Numărul de elevi la clasă se reduce de la 28 la 26 și 24 / Vor apărea 1.000 de clase noi
Numărul maxim de elevi într-o clasă de liceu va fi 26, la filiera teoretică, față de 28, cât este acum, și de 24, față de 28, la filiera tehnologică, potrivit unui ordin semnat joi seară de ministrul Educației. În baza acestor criterii va fi formată cifra de școlarizare pentru anul școlar următor.

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu răspunde acuzelor venite de pe mai multe direcții privind numărul prea mare de copii la clase, 28, susținând că toată lumea a avut la dispoziție 3 luni de zile să ceară modificări, dar ”cu o zi înainte, toată lumea a luat foc”.

”Dar știm de 3 luni ca avem 28 de elevi in clasă dar nu spune nimeni nimic pana cu o zi inainte. Mie nu mi se pare asta o modalitate de lucru conformă cu o bună guvernare. Cu o seară înainte era absolut imposibil să modfici metodologia, chiar dacă ai fi avut decizia de a modifica numărul de elevi. Stiți că dacă se pleacă de la 28 se ajunge la număr mare, mai ales in urban. Nu este o scuză, este doar o realitate”, a precizat ministrul, în cadrul Forumului Bunei Guvernări Locale în Educație, potrivit HotNews.ro.

1.000 de clase noi / Impact bugetar mărit

„Cred că atâta vreme cât această metodologie este asumată de un ministru al educației în funcție, atâta vreme cât impactul financiar – este vorba de simpla micșorare de la 28 la 26 pe filieră teoretică și de la 28 la 24 pe filiera tehnologică plus profesional plus dual, impactul este mult peste 1000 de clase. Există un impact financiar corespondent. Acest impact financar trebuie să își gasească impactul in buget, pe care îl discutăm tot acum. Locul se găsește prin niște discuții deloc liniștite intre ministerul educației si ministerul de finanțe. Dar deloc liniștite. Atâta vreme cât ministrul educației este cel care asumă scăderea numărului de elevi în clasă, care asumă negocierea și includerea într-un buget și așa complicat, mi se pare total, dar total unfair să iasă altcineva decât ministerul educației cu aceste date. După cum mi se pare la fel de unfair să iasă altcineva și să spună cum va fi modificată tematica pentru examenele naționale, lucru care a fost cerut de elevi în primul rând. Și sunt două lucruri unfair de care am luat act, nu mă afectează în niciun fel, de asta mi-am asumat această poziție”, a spus Cîmpeanu.

Articolul precedentDan Barna, despre desființarea SIJ: Ideea că o să desființăm secția ca pe oala de sarmale nu e o soluție
Articolul următorPensia lui Trump după funcţia de preşedinte este mai mică decât cea mai mare pensie din România