Cazul Floyd de România, de care majoritatea nu-și mai amintesc / Niciun vinovat la 10 luni de la eveniment

Protestele din Statele Unite, cauzate de sugrumarea unui afro-american de către ofițerii de poliție, iau amploare. În trecut, a existat și în România un astfel de caz. Ioan Csapai murit în vara anului 2019 după ce polițiștii l-au presat pe plămâni și i-au dat cu spray lacrimogen în față, potrivit Libertatea.

Cel pe care jandarmii n-au reuşit să-l imobilizeze decât prin anihilare se numea Ioan Csapai şi avea 55 ani. Era divorţat, tată a doi copii. Se pensionase pe caz de boală şi lucra, cu jumătate de normă, ca spălător de vase în bucătăria unui hotel din Vatra Dornei.

În ziua tragicului incident, 19 iulie 2019, Csapai s-a învoit la şefa lui pentru a merge să asculte muzică populară, la festivalul internaţional în aer liber care era organizat în oraş.

Ioan Marocico, avocatul rudelor lui Ioan Csapai spună la un moment dat, Csapai a fost abordat de doi jandarmi care i-au cerut să se legitimeze. Acesta s-a speriat, având și ușoare afecțiuni psihice, și a luat-o la fugă.

Csapai a alergat spre hotelul unde era angajat, crezând că șefa lui îl putea ajuta. În zona unui parc, jandarmii l-au placat pe bărbat și nu l-au mai lăsat să se ridice de jos.

Jandarmii i-au aplicat presiune în zona pieptului și spray lacrimogen în ochi.

După ce jandarmii au constatat că Csapai e inconştient, primul ajutor a fost acordat de un om din parc. După venirea ambulanței, Csapai a ajuns la spital în stop cardio-respirator şi a murit, în dimineața următoare.

Primele concluzii ale legiştilor au fost că bărbatul suferise un infarctul entero-mezenteric, complicat de o peritonită generalizată. Familia lui Csapai a cerut o contraexpertiză la IML Iaşi, mai ales din cauza faptului că se considera că intervenţiei jandarmilor a fost doar o coincidenţă nefericită.

Raportul de la IML Iaşi arată că între intervenţia jandarmilor şi decesul bărbatului există o legătură de cauzalitate.

Familia lui Csapai a depus în vara lui 2019 o plângere penală, iar la Parchetul Militar Iași a fost deschis un dosar în care este cercetată intervenţia jandarmilor.

Singura inculpată, până acum, este Ana Maria Florescu, jandarmeriţa care a folosit spray-ul lacrimogen.

Articolul precedentUntold, Neversea și Electric Castle au fost anulate din cauza pandemiei de coronavirus
Articolul următorIonuț Stroie, Ministrul Sportului: „Deschideți sălile de sport și bazele de antrenament, dar cu respectarea măsurilor”