Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu (71 de ani), este considerat de CNSAS colaborator al fostei Securități, iar Colegiul instituției a aprobat, săptămâna trecută, nota în care îi este consemnată această calitate, conform Ziare.com.
Conform procedurii, Consiliul Național Pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) va sesiza Curtea de Apel București, chemată sa confirme sau să infirme verdictul Colegiului.
„Colegiul a aprobat Nota de Constatare și a dispus introducerea la Secția de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel București a acțiunii în constatare pentru stabilirea calității de colaborator al Securității, pentru următoarea categorie de persoane: – art. 3 lit. q – 1 persoană”, se arata în comunicatul dat de instituție după ședința de marțea trecută a Colegiului. Mai multe surse din instituție au confirmat că acest punct trei al comunicatului de presă se referă la guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Mugur Isărescu este în prezent funcția de guvernator al Băncii Naționale Române. De asemenea, a îndeplinit funcția de prim-ministru al României în perioada 22 decembrie 1999 – 28 decembrie 2000. Isărescu este cel mai longeviv șef de bancă centrală din lume, el fiind guvernator al BNR din 1990.
Între anii 1990-1991, Mugur Isărescu a condus chiar Comisia guvernamentală pentru identificarea și recuperarea fondurilor deturnate din patrimoniul statului de către N. Ceaușescu și colaboratorii săi.
Ziarul „România Liberă” a publicat în 2017 un articol însoțit de note informative din care rezultă că Mugur Isărescu a fost informator al Securității. Actualul guvernator al BNR avea numele de cod Manole.
Informările acestuia vizau în special cetățeni străini, dar și unii colegi de breaslă de la Institutul de Economie Mondială. Mugur Isărescu a negat acuzațiile, iar în 2002 a primit o decizie că nu a fost colaborator al Securității ca poliție politică.