Raportul arată că arestarea și extorcarea populației siriene este sursa majoră de finanțare pentru regimul Assad, potrivit The Guardian.
Familiile deținuților din închisorile siriene sunt obligate în mod obișnuit să mituiască oficialii pentru a li se permite să le viziteze sau să câștige eliberarea lor, potrivit unui raport care dezvăluie amploarea extorsiunii în sistemul de detenție.
Sumele implicate – crescând până la 2 milioane de lire sterline într-o singură închisoare – sunt de natură să ajute membrii înalți ai regimului Assad să evite sancțiunile, sugerează un sondaj efectuat la peste 1.200 de foști deținuți și membri ai familiei.
Un raport al Asociației deținuților și dispăruților din închisoarea Sednaya (ADMSP) spune că gardienii, judecătorii, membrii armatei și, în unele cazuri, intermediarii primesc sume că parte a unei rețele corupte care alimentează cantități mari de numerar în aparatele de securitate ale țării.
Aproximativ un sfert dintre cei chestionați au declarat că li s-a cerut bani pentru extorcare. Unii au plătit câteva mii de dolari sau mai puțin, în timp ce alții – în special familiile care trăiesc în exil – au plătit până la 30.000 de dolari. Oficialii de la o închisoare au stors în total aproximativ 2,7 milioane de dolari, sugerează raportul.
Diab Serrih, autorul raportului și cofondator al ADMSP, a declarat că banii au ajuns în buzunarele funcționarilor corupți, generalilor și a ceea ce el a numit „guvernul ascuns care guvernează Siria din culise”.
„Este o industrie a detenției”, a spus el. „Regimul sirian este construit pe ramuri de securitate și informații. Ei plătesc salarii proaste pentru a încuraja corupția, iar mita finanțează această infrastructură de detenție „.
Serrih a susținut că sistemul a fost susținut de personalități din cadrul regimului, dintre care multe sunt supuse sancțiunilor și nu pot deține conturi bancare în străinătate. Suma totală de mită este probabil să fie mult mai mare decât cea dezvăluită în raport.
Conform estimărilor efectuate de asociațiile umanitare, între 100.000 și 250.000 de persoane au fost arestate sau dispărute, începând chiar înainte de răscoala împotriva lui Bashar al-Assad din 2011. Acest număr a crescut brusc până la sfârșitul anului 2012.
Se crede că zeci de mii de oameni au fost torturați sau uciși în închisorile siriene de când a început primăvara arabă. Închisoarea Sednaya, o unitate militară de la periferia Damascului, a fost considerată de mult timp una dintre cele mai redutabile instituții din Siria.