Marea Britanie va deveni prima țară care va lansa luni vaccinul produs deAstraZeneca și Universitatea Oxford COVID-19, un alt pas înainte în răspunsul global la pandemie, scrie Reuters.
Acesta este ușor de transportat și mai ieftin de produs.
Șase spitale din Anglia vor administra prima tranșă dintre cele 530.000 de doze pe care le-a pregătit Marea Britanie. Programul va fi extins în următoarele zile, iar guvernul speră că va livra zeci de milioane de doze în câteva luni.
„Acesta este un moment esențial în lupta noastră împotriva acestui virus îngrozitor și sper că va oferi tuturor speranțe că se vede sfârșitul acestei pandemii”, a declarat ministrul sănătății Matt Hancock într-o declarație.
Luna trecută, Marea Britanie a devenit prima țară care a folosit un vaccin diferit produs de Pfizer și BioNTech, care trebuie păstrat la temperaturi foarte scăzute. Marea Britanie a injectat până acum aproximativ un milion de oameni.
Vaccinul Oxford / AstraZeneca este mai ieftin și poate fi păstrat la temperatura frigiderului, ceea ce facilitează transportul și utilizarea acestuia. India a aprobat vaccinul duminică pentru utilizare de urgență.
Cazurile de COVID-19 în Marea Britanie au crescut brusc în ultimele săptămâni, alimentate de o nouă variantă mai transmisibilă a virusului. Duminică au existat aproape 55.000 de cazuri noi și, în total, peste 75.000 de persoane din țară au murit cu COVID-19 în timpul pandemiei – al doilea număr cel mai mare din Europa.
În timp ce guvernul a fost dornic să-și numească programul de vaccinare că fiind cel mai avansat din lume, a trebuit să echilibreze optimismul acestui mesaj și să pledeze cu publicul să respecte regulile pentru a preveni noi infecții.
Prim-ministrul Boris Johnson a declarat duminică că vor fi introduse restricții mai dure, chiar dacă în acest moment, milioane de cetățeni care trăiesc deja sub cel mai strict nivel de reguli.
Răspândirea variantei de virus a forțat, de asemenea, guvernul să-și schimbe abordarea față de vaccinare. Marea Britanie acordă prioritate primirii unei prime doze de vaccin la cât mai mulți oameni posibil în detrimentul administrării celei de-a doua doze. Întârzierea distribuției rapelului ar trebui să ajute la întinderea aprovizionării.
Schimbarea strategiei a atras critici din partea unor medici britanici.