Klaus Iohannis de Ziua Națională: Bărbații și femeile care luptă cu pandemia duc idealul Unirii mai departe

Preț de aproximativ 30 de minute, o ceremonie restrânsă s-a desfășurat în jurul Arcului de Triumf, ceremonie în cadrul căreia președintele a susținut și o alocuțiune.

Nu au mai fost tancuri, mașini blindate, garnizoane sau brigăzile deosebite ale Armatei Române. S-a intonat imnul, președintele a depus o coroană de flori, s-au tras 21 de salve de tun și în final, Klaus Iohannis a susținut o alocuțiune.

150 de militari din Ministerul Apărării Naţionale au participat la ceremonie, în timp ce spectatorilor nu le-a fost permis să asiste din cauza pandemiei. Folosirea dronelor a fost strict interzisă.

Mesajul lui Klaus Iohannis: 

„În această piață, care a fost martoră la atâtea sărbători, astăzi este mult mai goală ca deobicei.

Bucuria copiilor ridicați de părinți sau bunici sunt imagini de care ne este dor, vrem să le vedem cât mai repede posibil.

Urez ”La mulți ani” românilor oriunde s-ar afla ei, sănătate și optimism.

Niciodată în ultimele decenii nu am întâmpinat 1 Decembrie cu atâta îngrijorare și strângere inimă. Pandemia ne obliga să marcam Ziua Națională în alte registre decât suntem obișnuiți.

În fiecare zi, bărbați și femei plini de curaj luptă cu pandemia. Ei duc mai departe idealul de Unire care s-a împlinit în acel neasemuit 1918.

Suntem fizic distanțați unii de alții, ne lipsește interacțiunea iar granițele par iar a ne despărți. Nimic nu ne poate împiedica să fim mai aproape în spirit.

Istoria României, aidoma celei a Europei, căreia îi aparținem nu se aseamănă cu un marș triumfal. Istoria noastră a fost marcată de numeroase crize și etape dificile. Bunicii și părinții noștri au trecut prin războaie, foamete, dezastre naturale, au fost victimele celor mai întunecate regimuri politice. Capacitatea de sacrificiu a făcut posibilă surmontarea acestei națiuni.

1 Decembrie marchează Unirea Transilvaniei cu România. Cine și-ar fi imaginat că acest moment de glorie să vină după un război cumplit. Arcul de Triumf ne spune că izbânda vine atunci când idealurile sunt înalte.

Suntem datori să păstrăm libertatea, unitatea și independența câștigate cu prețul vieții de atâtea generații de înaintași. Eroii patrioți au demni urmași în prezent. În acest an, foarte mulți români curajoși s-au aflat în prima linie luptându-se pentru sănătatea noastră. Efortul lor este unul uriaș.

Gândurile noastre se îndreaptă spre eroii zilelor noastre, staff-ul medical, cât și victimele acestei pandemii și toți cei implicați în ținerea pandemiei sub control. În numele tuturor românilor, vă mulțumesc pentru altruismul vostru și pentru că în fiecare zi vă părăsiți căminul pentru a salva vieți. Îi vom cinsti mereu pe cei cărora le datorăm viața celor apropiați.

Totodată, felicit societatea civilă pentru răspunsul prompt în situații critice. Fiecare epocă are punctul ei culminant și fiecare epocă are eroii ei.

Astăzi este nevoie de implicarea fiecăruia dintre noi. Scopul trebuie să fie implicarea tuturor pentru trecerea peste acest moment greu.

Peste câteva zile românii își vor face din nou vocea auzită prin vot. Este momentul în care românii își aleg parlamentul. Un parlament cu oameni onești, mai buni, mai muncitori.

Președintele și-a încheiat alocuțiunea cu un citat al lui Iuliu Maniu: „Deplina libertate și egala împărțire în puterea de stat a cetățenilor este singura bază solidă a dezvoltării unui stat”.

Premierul a transmis și el un mesaj

„Ziua Națională a României, chiar dacă o sărbătorim atipic anul acesta din cauza restricțiilor impuse de pandemie, rămâne la fel de importantă pentru noi, prin rolul pe care Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 l-a avut pentru desăvârșirea statului național. Au trecut 102 ani de atunci, timp în care au fost și perioade de grea încercare, pe care românii le-au depășit uniți în atingerea unor idealuri sau depășirea unor situații de criză.

Astăzi, când ne vedem nevoiți, din cauza pandemiei, să marcăm Ziua Națională fără parade, defilări și alte evenimente intrate în tradiție, este un bun prilej să reflectăm, poate mai mult decât am făcut-o în anii trecuți, asupra exemplelor de unitate din istoria noastră.

Ne emoționează semnificația acestei zile, în care sunt adunate toate sacrificiile românilor pentru afirmarea națională și stăruința unui popor de a deveni o națiune de sine stătătoare, independentă, aducând toate teritoriile românești în interiorul acelorași granițe.

Să privim, însă, acest context ca pe un nou moment crucial al destinului nostru, pe care îl putem depăși cu bine dând dovadă de coeziune și maturitate socială. Doar prin eforturile noastre unite putem salva vieți și învinge virusul, doar prin convergența tuturor energiilor din societate putem reveni cât mai curând la normalitate, pentru ca apoi să deschidem o nouă cale către modernizarea României.

La mulți ani, România!

La mulți ani, dragi români, iar următoarea Zi Națională a României să ne găsească pe toți cu bine și să o sărbătorim din nou așa cum se cuvine!”

Articolul precedentConstanța: Tânăr convins de polițiști să nu se arunce de pe bloc
Articolul următorDosarele Wuhan: Date false despre coronavirus, zile întregi pentru diagnosticare și un focar ascuns de gripă în decembrie 2019