Președintele SUA, Donald Trump, a semnat un ordin executiv menit să înlăture unele dintre protecțiile legale acordate platformelor de socializare, potrivit BBC.
Acesta a afirmat că rețelele sociale au „puterea necontrolată” de a cenzura și edita opiniile utilizatorilor.
Președintele Trump a acuzat în mod regulat platforme precum Twitter și Facebook că au înăbușit vocile conservatoare.
Ordinul, care este de așteptat să se confrunte cu provocări legale, vine după ce Twitter a decis să anexeze etichetele de fact-check la două dintre tweet-urile sale din această săptămână.
Miercuri, președintele Trump a acuzat compania de imixtiuni electorale după ce a adăugat o etichetă de avertizare la tweet-urile despre pretențiile de fraudă răspândită la votul prin poștă – cunoscut și sub numele de voturi poștale.
Twitter și alte platforme de socializare au condamnat ferm ordinul executiv.
Ce spune ordinul executiv?
Conform unei legi din 1996, operatorii de site-uri web, spre deosebire de editorii tradiționali, nu pot fi responsabili, în general, pentru conținutul postat de utilizatori.
Site-urile sunt, de asemenea, protejate împotriva proceselor, dacă blochează postări considerate obscene, violente „sau în vreun fel ofensatoare, indiferent dacă un astfel de material este protejat constituțional”.
Ordinul executiv susține că această imunitate nu ar mai trebui să se aplice dacă o rețea socială editează postări, cum ar fi adăugarea unui avertisment sau a unei etichete.
De asemenea, se spune că blocarea „înșelătoare”, inclusiv eliminarea unei postări din alte motive decât cele descrise în condițiile de furnizare a serviciului unui site web, nu trebuie protejată.