Egiptul Antic- perioada fardului de pleoape albastru, a creionului dermatograf și a rujului roșu. Ce ritualuri de înfrumusețare foloseau egiptenii?

Misterele Egiptului Antic sunt multe, însă trucurile de frumusețe ale celor care au trăit în acea perioadă nu mai sunt deloc un secret. Machiajul poate fi văzut ca un fenomen modern- devenit o industrie care generează miliarde de dolari- dar cosmeticele erau la fel de importante în viața de zi cu zi în lumea antică. De la începutul Imperiului Egiptean, bărbații și femeile din toate clasele sociale își aplicau tuș de ochi, fard de pleoape, ruj și fard de obraz- produse folosite și de femeile din ziua de azi.

Imaginea civilizației Egiptene, așa cum o cunoaștem astăzi, este legată de felul în care au fost percepute cele 2 regine faimoase: Cleopatra și Nefertiti. În 1963, Elizabeth Taylor a definit stilul chic al imaginii egiptene atunci când a portretizat-o pe Cleopatra în filmul cu același nume. În 2017, Rihanna a adus un omagiu reginei Nefertiti pe coperta revistei Vogue Arabia. Ambele au purtat o cantitate generoasă de fard de pleoape albastru și o linie groasă de tuș negru la ochi. Însă, egiptenii antici nu purtau machiaj doar în scop estetic- cosmeticele aveau și un rol practic, în ritualuri sau semnificații simbolice. Totuși, ei își luau în serios rutina de înfrumusețare: Hieroglifa pentru termenul „makeup artist” provine din cuvântul „sesh” care se traduce a scrie sau a grava, sugerând astfel că era nevoie de multă precizie să aplice creionul de ochi „kohl” sau rujul, potrivit CNN.

În Egiptul Antic femeile aveau un ritual întreg de pregătire înainte de a-și aplica machiajul. Își exfoliau pielea cu săruri din Marea Moartă sau făceau o baie în lapte- măștile de față cu lapte și miere erau populare în acea perioadă. În loc de deodorant foloseau bucâți de tămâie și, pentru a-și hidrata pielea, își aplicau uleiuri infuzate cu flori sau mirodenii.

După toate acestea, un servitor aducea ingredientele și ustensilele necesare pentru a-i prepara și aplica machiajul. Recipientele, ustensilele și aplicatoarele erau obiecte de artă care indicau statutul social. În borcanele de calcit se țineau cremele, parfumurile și cosmeticele, iar în recipiente din sticlă, aur sau pietre semi-prețioase erau depozitate uleiurile și fardurile de ochi. Servitorii preparau fardul de ochi amestecând pudră de malachit cu uleiuri animale sau vegetale. Exact ca în ziua de azi, fardul era urmat de aplicarea unei linii groase de creion „kohl” în jurul ochilor. Pe lângă rolul estetic, creionul „kohl” avea și o funcție practică: proteja ochii de lumina intensă a Soarelui și era purtat atât de femeile, cât și de bărbații din toate clasele sociale. În plus, se credea că mineralul toxic, pe bază de plumb, din care era fabricat, avea proprietăți anitbacteriene când se combina cu umezeala ochilor. Termenul egiptean pentru „paletă de machiaj” provine dintr-un cuvânt care înseamnă „ a proteja”, ca o referire la proprietățile sale de a-i apărara pe purtători de lumina solară puternică sau de deochi.

Tușa finală a machiajului femeilor era rujul roșu. Era fabricat din ocru (o argilă colorată) care are amestecat cu grăsimi vegetale sau animale. Totuși, Cleopatra era cunoscută pentru că ar fi strivit gândaci ca să obțină nuanța perfectă de roșu. Aceste amestecuri erau foarte toxice, provocând adesea boli grave sau chiar moartea.

Chiar și după moarte, înfățișarea era extrem de importantă pentru cei din Egiptul Antic. În mormintele lor au fost găsite obiecte folosite în viața de zi cu zi pentru înfrumusețare, ca de expmplu: piepteni, uleiuri aromate, bijuterii sau cosmetice.

De fapt, mumificarea în sine presupunea o rutină de îngrijire pe care egiptenii o foloseau chiar și în viața de zi cu zi: cremele și unguentele au devenit extrem de importante în ritualul de îmbălsămare a cadavrului, iar uneori se foloseau și produse cosmetice.

Articolul precedentPsiholog: Recăderea și procesul de vindecare sau transformare
Articolul următorDien Bien Phu – Bătălia care a simbolizat sfârșitul imperiului colonial francez în Asia