Țările din întreaga lume intensifică eforturile pentru combaterea noului coronavirus care a ucis deja zeci de mii de oameni. Omenirea se zbate să oprească răspândirea pandemiei coronavirusului.
Pănă pe 21 mai, peste 328.000 de oameni din întreaga lume au murit de COVID-19, boală respiratorie extrem de infecțioasă cauzată de coronavirus, potrivit AlJazeera.
Numărul de persoane care s-au testat pozitiv pentru COVID-19 este de peste cinci milioane, conform datelor adunate de Universitatea Johns Hopkins. Aproape 1,9 milioane de oameni și-au revenit.
Ce este coronavirusul?
Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), coronavirusurile sunt o familie de viruși care provoacă boli care variază de la răceala comună la boli mai severe, precum sindromul respirator acut sever (SARS) și sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS).
Aceste virusuri au fost transmise inițial de la animale la oameni. SARS, de exemplu, a fost transmis de la pisici civet la oameni în timp ce MERS s-a mutat la oameni dintr-un tip de cămilă.
Mai multe tipuri de coronavirusuri circulă la animale care încă nu au infectat oamenii.
Numele coronavirus provine de la cuvântul latin corona, care înseamnă coroană sau halo. Sub un microscop electronic, virusul pare că este înconjurat de o coroană solară.
Noul coronavirus, identificat de autoritățile chineze pe 7 ianuarie și numit SARS-CoV-2, este o tulpină nouă care nu a fost identificată anterior la om. Despre aceasta se știe puțin, deși transmisia interumană a fost confirmată.
Care sunt simptomele?
Potrivit OMS, semnele de infecție includ febră, tuse, dificultăți de respirație. Alte semne includ pierderea gustului sau a mirosului, precum și durerile musculare.
În cazuri mai severe, poate duce la pneumonie, insuficiență multiplă de organ și chiar deces.
Estimările actuale ale perioadei de incubație – perioada dintre infecție și debutul simptomelor – variază de la una la 14 zile. Majoritatea persoanelor infectate prezintă simptome în cinci până la șase zile.
Căt de mortal este virusul?
Numărul de decese cauzate de noul coronavirus a depășit copleșitor numărul de focar SARS din 2002-2003, care a avut loc și în China.
SARS a ucis aproximativ 9 la sută dintre cei infectați – aproape 800 de persoane în întreaga lume și peste 300 doar în China. MERS, care nu s-a răspândit la fel de larg, a fost mai mortal, ucigând o treime din cei infectați.
În timp ce noul coronavirus este mai răspândit decât SARS în ceea ce privește numărul de cazuri, rata mortalității rămâne considerabil mai mică la aproximativ 3,4 la sută, conform OMS.
Conform Centrelor de Control și Prevenire a Bolilor (CDC), persoanele în vârstă prezintă un risc mai mare de boală severă din cauza COVID-19, ceea ce poate duce la creșterea stresului în timpul unei crize.
Persoanele care au afecțiuni medicale adiacente severe, precum boli de inimă sau pulmonare sau diabet, de asemenea, par să aibă un risc ridicat de a dezvoltă complicații mai grave ale bolii COVID-19.
Unde au fost raportate cazuri?
Începând cu 16 martie, au fost înregistrate mai multe cazuri în afara Chinei continentale decât în interior, ceea ce a marcat o nouă etapă în răspândirea pandemiei globale. Virusul s-a răspândit din China în întreaga lume, determinând OMS să eticheteze focarul COVID-19 ca o pandemie.
Transmisiile de la om la om au devenit evidente după ce au fost înregistrate cazuri fără nicio legătură aparentă cu China.
Ce se face pentru a se opri răspândirea?
Oamenii de știință de pe glob se întrec să dezvolte un vaccin, dar au avertizat că nu este probabil să fie disponibil pentru distribuția în masă înainte de 2021.
Între timp, un număr tot mai mare de țări au introdus o serie de măsuri pentru a încetini răspândirea coronavirusului, incluzând blocajele la nivel național, interzicerea adunărilor, închiderea școlilor, restaurantelor, barurilor și cluburilor sportive, precum și emiterea unor legi care să prevadă muncă de acasă.
Companiile aeriene internaționale au anulat zborurile din întreaga lume. Unele țări au interzis cetățenilor să intre în teritoriile lor, iar alții au evacuat cetățenii din străinătate.
Care este originea virusului?
Autoritățile de sănătate chineze încă încearcă să stabilească originea virusului, despre care spun că este posibil să provină de pe o piață de fructe de mare din Wuhan, China, unde animalele sălbatice au fost tranzacționate ilegal.
Pe 7 februarie, cercetătorii chinezi au spus că virusul s-ar fi putut răspândi de la o specie animală infectată, la oameni prin pangolini traficati ilegal, care sunt prețuiti în Asia pentru alimente și medicamente. Oamenii de știință au indicat fie lilieci, fie șerpi că surse posibile ale virusului.
Este o urgentă globală?
Da, acest focar este o situație de urgență globală pentru sănătate, a spus OMS la 30 ianuarie, ridicând alarma în continuare la 11 martie, când a declarat criză o pandemie.
Alerta internațională de sănătate este un apel către țările din întreaga lume pentru a-și coordona răspunsul sub îndrumarea OMS. Au existat cinci urgențe de sănătate la nivel mondial din 2005, când a fost oficializată declarația: gripă porcină în 2009, poliomielita în 2014, Ebola în 2014, Zika în 2016 și Ebola din nou în 2019.
Fumătorii sunt supuși unui risc de infectare mai mare?
Fumatul poate face persoanele mai sensibile la complicații grave ale unei infecții cu coronavirus, a declarat agenția Uniunii Europene pentru controlul bolilor.
În evaluarea actualizată a riscurilor cauzate de coronavirus, Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC) a inclus fumătorii printre cei potențialmente vulnerabili la COVID-19.
Fumătorii au părut, de asemenea, mai susceptibili la complicații respiratorii cauzate de boală, iar ECDC a spus că este recomandabil să le identifice că fiind un grup vulnerabil potențial, confirmând o evaluare anterioară.