
La 16 ani, Ivett Csiszer este cea mai bună sportivă din lume într-un sport care îmbină călăria și trasul cu arcul la țintă. În ultimele luni de pregătire, tânăra a avut peste 25.000 de trageri și sute de galopuri. La antrenamente, Romeo Lorincz, antrenorul lotului național, a găsit o metodă inedită de pregătire: toată lumea dansează în timp ce trage la țintă.
România are prima campioană mondială absolută la arc ecvestru! Pe Ivett Csiszer, o adolescentă de 16 ani din Miercurea Ciuc.
„Practic acest sport de 4 ani și îmi place foarte mult. Am participat la campionatul mondial de tir cu arcul ecvestru și am câștigat locul 1″ – Ivett Csiszer, campioană mondială la arc ecvestru.
Concursurile se desfășoară pe o pistă de 99 de metri, pe care calul trebuie să îi parcurgă în galop, în mai puțin de 20 de secunde, iar arcașul trage la o țintă centrală.
În urmă cu puțin timp, la Campionatul Mondial din Ungaria, tânăra a produs o mare surpriză.
„Pentru Ivett la categoria fete nu mai era un challenge foarte mare și am mers să câștigăm și la categoria băieți. Ivett este acum campioană mondială absolută. Nu are adversar, a bătut și la categoria fete și la băieți” – Romeo Lorincz, antrenor lot național arc ecvestru.
Pentru asta ea s-a antrenat luni de zile!
„Sunt peste 25.000 de trageri în perioada aceasta , câteva sute de galopuri indiferent de vreme cu excepția probabil a unor duminici” – Romeo Lorincz, antrenor lot național arc ecvestru.
Antrenorul naționalei a găsit și o metodă specială pe care o folosește în timpul orelor de pregătire.
„Pentru câteva minisecunde, în timpul concursului, este un fenomen de plutire în care călărețul practic nici nu urcă, nici nu coboară. Acela este momentul ideal în care este bine să eliberezi săgeata pentru care trebuie să ai un simț al ritmului destul de dezvoltat și pe care noi îl dezvoltăm trăgând pe muzică” – Romeo Lorincz, antrenor lot național arc ecvestru.
La fel ca în artele marțiale și la arc ecvestru sportivii dau examene pentru centurile pe care le primesc.
„Cel mai mic grad este de Elev 1, iar cel mai mare este de Maestru. Pentru fiecare grad corespunde câte o centură. Pentru Elev 1, prima centură este de culoare albastră, urmează Elev 2 de culoare bordeaux, Elev 3, culoarea verde. De la Avansat 1 încep centurile negre. Ivett are gradul de Maestru 2, iar în lume mai sunt 3 sportivi cu acest grad” – Romeo Lorincz, antrenor lot național arc ecvestru.
Totul e pasiune pură
Romeo Lorincz, antrenorul echipei naționale de arc ecvestru a României, spune că dacă nu există pasiune, nu ai cum să faci acest sport.
„Acest sport îl poți practica doar dacă îți devine o formă de viață, atunci îl poți face bine și în forma în care noi îl facem astăzi” – Romeo Lorincz, antrenor lot național arc ecvestru.
La el totul a început atunci când s-a mutat de la bloc, din Miercurea Ciuc, la câțiva kilometri de oraș, la casă, și și-a cumpărat primul cal.
„Acum, aici pe proprietate avem 21 de cai, nu îmi aparțin toți. Caii sunt și ai copiilor pe care îi pregătesc și nu sunt ținuți în regim de pensiune. Practic ei nu plătesc că își țin caii aici. Obligația tinerilor este să întreținem caii împreună. Fiecare are program pentru curățatul grajdurilor și hrănirea cailor. Asta mai mult iarna, pentru că vara caii stau liberi pe pășiune” – Romeo Lorincz, antrenor lot național arc ecvestru.
Strică sute de săgeți pe an
Romeo Lorincz nu doar antrenează ,el și concurează.

„Dacă arcașul este foarte precis în tragere, în mod paradoxal strică multe săgeți, pentru că își trage în propria săgeată. Noi lucrăm cu foarte multe săgeți și frecvent se întâmplă asta, iar multe se și rup” – Romeo Lorincz, antrenor lot național arc ecvestru.
La arc ecvestru, toți au săgeți personalizate cu inițialele numelui și prenumelui, în culoarea preferată.
Ce este arcul ecvestru
Arcul ecvestru este un sport complex care îmbină călăria cu trasul cu arcul. Cele două discipline se învață distinct, în primă fază călăria, care are un specific anume, iar paralel cu aceasta, trasul cu arcul. Ulterior se învață și a treia disciplină care este arcul ecvestru.
„În timpul concursurilor, calul trebuie să parcurgă de 9 ori în galop, pista de 99 de metri unde are loc competiția, într-un timp de sub 20 de secunde. Arcașul trage la o singură țintă centrală care se învârte după el. Numărul săgeților nu este limitat, iar săgețile sunt ținute în mână” – Romeo Lorincz, antrenor lot național arc ecvestru.
De 2 ani, arcul ecvestru este afiliat la Federația Ecvestră Română.
„Avem o relație excelentă cu Federația Ecvestră Română, ne sprijină în tot ceea ce facem. Sunt cei mai importanți susținători ai noștri” – Romeo Lorincz, antrenor lot național arc ecvestru.
Echipa națională de arc ecvestru a României are în componență 8 sportivi: Romeo Lorincz, care este și antrenor, Ivett Csiszer, Csongor Bakos, Tunde Bakos, Constantin Măcărescu, Levente Karacsony, Mircea Simtion, Virag Lorincz.