
Bernadette Szocs și-a luat agrafele norocoase pentru o medalie la Mondiale!
Campionatul Mondial Individual de tenis de masă începe sâmbătă, la Doha. România va fi reprezentată de opt sportivi: Bernadette Szocs, Eliza Samara, Adina Diaconu, Andreea Dragoman, Ioana Sîngeorzan, Ovidiu Ionescu, Edi Ionescu și Iulian Chiriță
Bernadette Szocs, a 13a jucătoare a lumii, a pierdut șirul Mondialelor la care a participat. Nu mai are emoții, din contră, știe că presiunea nu face deloc bine. Așa că se duce cu o atitudine cu totul nouă la competiția din Qatar.
„Sunt pregătită, sunt în apele mele, abia aștept să ajung acolo. Nu mai vreau să-mi pun presiune, vreau să ajung cât mai în față, să dau totul pentru că e un concurs foarte important, la un nivel foarte ridicat” – Bernadette Szocs, componentă a lotului național de tenis de masă.
Jucătoarea româncă situată cel mai bine în clasamentul mondial – e pe locul 13 – Bernie spune că primul lucru pe care-l pune în bagaje atunci când pleacă la un turneu sunt agrafele și elasticele de păr.
„Pentru mine e foarte important să am agrafele și elasticele cu mine, pentru că nu-mi place să-mi iasă nici un fir de păr în timpul meciului. Îmi fac dimineața părul și după să-mi stea acolo pentru că dacă mă deranjează devin nervoasă” – Bernadette Szocs, componentă a lotului național de tenis de masă.
Așa cum se întâmplă de mai mulți ani, la dublu Bernie va face pereche cu buna ei prietenă, austriaca născută în Republica Moldova, Sofia Polcanova. Foste campioane europene, cele două comunică în limba română.
„În tenisul de masă, o dreptace cu o stângace fac un dublu foarte bun. Eram foarte bune prietene, am zis să încercăm, ne-a ieșit din prima și am ieșit campioane europene. Vorbim în română și o facem săptămânal” – Bernadette Szocs, componentă a lotului național de tenis de masă.
Tragere la sorți inedită
Pentru prima dată în istorie, sportivii și-au aflat adversarii cu două săptămâni înaintea debutului turneului. Acest lucru a fost primit foarte bine de toată lumea.
„Înainte de tragere aș fi spus că mi-ar fi plăcut să aflu cu două zile înainte, dar acum îmi place mai mult așa. Ai mai multă liniște, poți să-ți faci o idee de tablou” – Ovidiu Ionescu, component al lotului național de tenis de masă.
„Pentru noi e un plus ca sportivi, pentru că ne putem pregăti mult mai specific. Știm adversarii și putem să-i analizăm și putem lucra la antrenament ce trebuie” – Adina Diaconu, componentă a lotului național de tenis de masă.
„Ne avantajează că tabloul s-a făcut mult mai devreme și avem timp să ne analizăm adversarele. În primul tur e o tragere bună, dar și pe urmă că m-au ferit de chinezoaice, coreene, japoneze, care sunt topul mondial” – Andreea Dragoman, componentă a lotului național de tenis de masă.
„Se schimbă puțin pregătirea pentru mine, pentru că eu sunt o sportivă căreia îi place să se uite la adversară. Mă ajută pentru că știu ce am de antrenat, dar nu schimbă prea multe” – Bernadette Szocs, componentă a lotului național de tenis de masă.
Așa cum recunoaște, Eliza Samara nu a avut niciodată noroc la tragerile la sorți, iar acest Mondial nu a făcut excepție. Ea spune că, văzând totul live a avut o senzație inedită.
„Sorții n-au fost de partea mea, tot zic ca are cineva ceva cu mine, dar acum am văzut eu tragerea, am văzut-o live. Asta e, trebuie să ai puțin și noroc. Vreau să mă bucur că sunt acolo și că pot juca simplu, dublu și dublu mixt” – Eliza Samara, componentă a lotului național de tenis de masă.
Veteranii fac echipă la dublu mixt
Anul acesta, la dublu mixt, Ovidiu va face pereche la mixt cu Eliza Samara. Născuți, ambii, în 1989, cei doi sportivi sunt colegi de generație și au mai jucat împreună când erau copii!
„Cu Ovidiu am jucat primul nostru mixt împreună, am și poza, aveam 10-11 ani, la un Campionat Național. Apoi la seniori mai demult, iar anul acesta la fel. Glumeam că împreună facem mulți ani” – Eliza Samara, componentă a lotului național de tenis de masă.
Pentru Ovidiu Ionescu (37 de ani), veteranul lotului masculin, aceasta va fi a 17-a participare la un Campionat Mondial. Sportivul originar din Buzău nu poate uita emoțiile debutului.
„Eram în 2008, cu Adi Crișan, Andrei Filimon, antrenorii mei actuali, Constantin Cioti, îi priveam cu mare admirație. Aveam foarte multe emoții. Eram băiatul cu apa, băiatul cu gențile, trebuia să am grijă de lucrurile astea și ei trebuiau să fie în forma cea mai bună. A fost o experiență foarte bună” – Ovidiu Ionescu, component al lotului național de tenis de masă.
Vicecampion mondial la dublu în 2019, alături de spaniolul Robles, Ovidiu Ionescu are un singur regret de la competiția organizată la Budapesta: că nu a putut sărbători medalia!
„Murray i-a spus lui Tecău că unul din regretele lui e că niciodată nu a sărbătorit după un titlu mare. Acesta e și regretul meu. Am avut avion la două ore după festivitate de premiere. Nu pot spune că am avut o petrecere de neuitat. Mi-a lipsit” – Ovidiu Ionescu, component al lotului național de tenis de masă.
Și la aceste Mondiale, Adina Diaconu va face pereche cu partenera ei tradițională, Maria Xiao, care joacă pentru Spania. Fetele sunt medaliate europene!
„Am ajuns împreună printr-o întâmplare. Eram înaintea Campionatelor Europene de la Munchen, de acum trei ani. Eu nu aveam parteneră. M-am uitat pe lista sportivelor care nu aveau și am văzut-o. Știam că joacă foarte bine dublu mixt. În plus, e stângace, așa că i-am dat mesaj. Noi înainte nu vorbeam deloc. După un timp mi-a și spus că la început nu voia să facă dublu cu mine. Dar federația i-a zis „de ce nu” și a ieșit o colaborare foarte frumoasă. De la primul nostru Campionat European am câștigat bronzul, am ajuns și locul 4 mondial, a fost o colaborare de succes. Secretul nostru e că ne înțelegem foarte bine în afara mesei de joc. Vorbim în fiecare zi și suntem prietene foarte bune. Ne ajută la masa de joc foarte mult acest lucru” – Adina Diaconu, componentă a lotului național de tenis de masă.
O altă pereche la dublu feminin va fi cea formată din Eliza Samara și Andreea Dragoman. Eliza, veterana lotului la cei 37 de ani ai săi, recunoaște că nu se mai aștepta să găsească pe cineva atât de compatibil cu care să joace după retragerea partenerei sale tradiționale, Daniela Dodean.
„Eu am jucat cu Daniela Dodean de la 10 ani, până s-a lăsat ea. Apoi mi-a fost foarte greu să-mi găsesc pe cineva cu care să am chimia aceea necesară, să ne înțelegem. S-a întâmplat la Munchen 2022, la Europene. Acolo a fost prima dată când am jucat cu Andreea” – Eliza Samara, componentă a lotului național de tenis de masă.
„Eu și Eliza ne înțelegem foarte bine și mă bucur că ne-am putut antrena la dublu în ultimele zile. Când eram junioară, niciodată nu m-am gândit că voi face pereche cu ea, nici nu speram, așa că totul a fost o mare bucurie pentru mine” – Andreea Dragoman, componentă a lotului național de tenis de masă.
La Campionatul Mondial Individual de tenis de masa de la Doha, România este reprezentată de Bernadette Szocs, Elizabeta Samara, Adina Diaconu, Ioana Sîngeorzan, Andreea Dragoman, Eduard Ionescu, Ovidiu Ionescu, Iulian Chirița și antrenorii Andrei Filimon, Ionuț Seni, Mădălin Ionașcu, Viorel Filimon.
Sportivii noștri vor juca în probele de simplu, dublu și dublu mixt. Competiția începe sâmbătă și durează până la 25 mai. Ultimul medaliat mondial al României este Ovidiu Ionescu, vicecampion în 2019, la Budapesta, Ungaria, în proba de dublu masculin, alături de spaniolul Alvaro Robles.
Cu cine joacă românii în primul tur
Simplu masculin – 64-imi
Iulian Chirița – Finn Luu (Australia), sâmbătă, ora 11:20
Ovidiu Ionescu – Noshad Alamiyan (Iran), sâmbătă, ora 17:10
Eduard Ionescu – Aly Ghallab (Egipt), sâmbătă, ora 14:00
Simplu feminin – 64-imi
Ioana Sîngeorzan – Audrey Zarif (Franța), sâmbătă, ora 13:20
Andreea Dragoman – Jinnipa Sawettabut (Thailanda), sâmbătă, ora 10:40
Elizabeta Samara – Debora Vivarelli (Italia), duminică, ora 20:30
Adina Diaconu – Hina Hayata (Japonia), duminică, ora 14:00
Bernadette Szocs – Katarzyna Wegrzyn (Polonia), sâmbătă, ora 17:50
Dublu masculin – 32-imi
Ovidiu Ionescu/Alvaro Robles (Spania) – Lin Yen-Chun/Kuo Guan-Hong (Taipei), sâmbătă, ora 12:40
Dublu feminin – 32-imi
Elizabeta Samara/Andreea Dragoman – Mateja Jeger/Lea Rakovac (Croația), sâmbătă, ora 19:10
Bernadette Szocs/Sofia Polcanova (Austria) – Mubanga Kunda/Latifa Nalavwe (Zambia), duminică, ora 12:00
Adina Diaconu/Maria Xiao (Spania) – Giulia Takahashi/Laura Watanabe (Brazilia), duminică, ora 19:10
Dublu mixt- 32-imi
Eduard Ionescu/Bernadette Szocs – Niagol Stoyanov/Giorgia Piccolin (Italia), sâmbătă, ora 10:00
Ovidiu Ionescu/Elizabeta Samara – Rogelio Castro/Arantxa Cossio (Mexic), duminică, ora 16:30.