Astăzi este zi decisivă pentru noul guvern de coaliție de dreapta. Începând cu ora 11:00, în comisiile reunite ale Senatului și Camerei Deputaților, au loc audierile candidaților peentru posturile de miniștrii. În jurul orei 15:00 va avea loc votul de învestitură al noului guvern de către parlamentarii proaspăt aleși.
UPDATE 16:00 Ludovic Orban conduce ședința, acesta anunțând că au fost validați 455 de parlamentari, fiind astfel nevoie de 228 de voturi pentru ca guvernul să fie investit. La intrare, Cîțu a fost întâmpinat atât cu aplauze cât și cu huiduieli.
UPDATE Toți miniștrii au primit aviz favorabil.
Au început ”să curgă” avizele pozitive pentru miniștrii propuși. Pe rând, Stelian Ion (Ministrul Justiției), Cristian Ghinea (Ministrul Fondurilor Europene) și Bogdan Gheorghiu (Ministrul Culturii), Sorin Câmpeanu (Ministrul Educației – 20 voturi pentru și 13 împotrivă) Virgil Popescu (Ministrul Energiei), Raluca Turcan (Ministrul Muncii), Lucian Bode (Ministrul de Interne), au primit avize pozitive de la comisiile reunite ale Parlamentului.
Ziua a început cu depunerea programului comun de guvernare de către liderii coaliției PNL – USR-PLUS – UDMR.
Audierea miniștrilor va avea loc până în jurul orei 14:00, după care, începând cu ora 15:00 ar trebui ca plenul reunit să dea sau nu vot de investire pentru guvernul Florin Cîțu.
Conform procedurii, votul este unul secret, cu bile. Matematic, coaliție ar trebui să aibă 262 de voturi. Coaliția are 244 de voturi, în timp ce minoritățile, fără să luăm UDMR în considerare, ar aduce 18 voturi. Pentru ca guvernul să poată fi investit, este nevoie de 233 de voturi, conform Hotnews.
Dacă guvernul va primi ”votul de încredere”, membrii guvernului vor depune în fața președintelui Klaus Iohannis jurământul.
Au apărut și primele reacții la decizia PNL de a-l propune ministru al Educației pe Sorin Cîmpeanu, cel care l-a susținut pe Victor Ponta atunci când el a fost acuzat că și-a plagiat teza de doctorat. Ulterior, s-a dovedit că Ponta a plagiat și i-a fost retras titlul de doctor.
Astfel, Ludovic Orban a declarat că în acest caz, ”trebuia analizată cariera sa în integralitate”.
Citește și: