Pe cine pune PNL ministru la Educație: Sorin Cîmpeanu, implicat în scandalul plagiatelor lui Ponta și Oprea

Sorin Cîmpeanu a fost numit ministru al Educației în guvernul Ponta IV la 17 decembrie 2014, susținut fiind de Partidul Conservator.

În timpul mandatului său, Cîmpeanu a inițiat controversata Ordonanță 94 care amnistia plagiatorii, permițându-le doctorilor să renunțe la titlu, în contextul în care prim-ministrul de atunci, Victor Ponta, era acuzat de plagiat în teza sa de doctorat. Ulterior, parlamentarii au votat împotriva acestei ordonanțe de urgență.

A fost membru fondator al Pro România și a trecut la PNL la începutul lui 2020 primind direct funcții de conducere.

În cazul acuzațiilor de plagiat care i-au fost aduse lui Gabriel Oprea la momentul la care acesta ocupă poziția de premier interimar, Consiliul de Etică din subordinea lui Sorin Cîmpeanu a dat un verdict în timp record, spunând că Oprea nu a plagiat, în ciuda dovezilor clare.

În octombrie 2020, Cîmpeanu, în calitate de Preşedinte al Consiliului National al Rectorilor, propunea înfiinţarea unui Registru Unic Naţional Integrat al Diplomelor şi Actelor de Studii (RUNIDAS) eliberate de unităţile şi instituţiile româneşti de învăţământ. Propunerea venea în contextul scandalului diplomelor false ale fostului preşedinte al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, Laurenţiu Baranga, devenit conducător de doctorate la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV), al cărei rector este Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu s-a născut la 18 aprilie 1968. A absolvit Colegiul Național „Sf. Sava” din București în 1986, apoi Facultatea de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) din București (1991). În anul 2000 și-a susținut doctoratul în cadrul aceleiași facultăți, potrivit Wikipedia. După absolvirea facultății, timp de un an, a fost inginer proiectant la Institutul de Studii și Proiectări pentru Îmbunătățiri Funciare.

A fost prodecan al Facultății de Îmbunătățiri Funciare și Ingineria Mediului din cadrul USAMV (2004–2008), ulterior decan (2008–2012), ca mai apoi să ocupe funcția de rector al Universității din martie 2012 până în decembrie 2014.

Articolul precedentCine sunt miniștrii care vor forma Guvernul Cîțu
Articolul următorTrei jandarmi împușcați mortal în Franța în timp ce răspundeau la un caz de violență domestică