VIDEO INTERVIU Claudiu Târziu, candidatul AUR la primăria Capitalei: Viziunea mea este că Bucureștiul ar trebui să funcționeze sub o singură primărie generală

Jurnalistul Claudiu Târziu, candidatul Alianței pentru Unirea Românilor la funcția de primar general al Capitalei, a fost invitatul Nataliei Zgherea, joi, la Interviurile Punct.News.

Natalia Zgherea: Pentru început, povestește-ne pe scurt despre orientarea partidului AUR pe care îl reprezinți și ce își propune acesta?

Claudiu Târziu: Alianța pentru Unirea Românilor este cea mai proaspătă formațiune politică de la noi și singurul partid asumat de dreapta din România, de dreapta adevărată, conservatoare și creștină. El a fost lansat pe 1 decembrie anul trecut, deci suntem încă sub un an de la înființare, dar am reușit, cu toate acestea, să arătăm o oarecare forță pe piața politică, bunăoară prin depunerea de candidaturi în 34 de județe pentru alegerile locale din acest an. Partidul nostru este un partid conservator de dreapta, se întemeiază pe patru valori pe care le considerăm cardinale: familia, națiunea, credința și libertatea. Dezideratul pe care ni l-am asumat în numele partidului, unirea românilor, nu se referă doar la o unire geografică, ci se referă și mai mult la o unire spiritual-culturală și social-politică.

Natalia Zgherea: Ce îl recomandă pe jurnalistul Claudiu Târziu pentru o poziție administrativă atât de importantă?

Claudiu Târziu: Mă recomandă trecutul meu care denotă tenacitate, viziune, onestitate și o bună ancorare în valorile pe care mi le-am asumat și pe care le-am declarat public atât eu cât și partidul pe care îl reprezint.

Natalia Zgherea: Care crezi că sunt atuurile tale în fața celorlalți candidați?

Claudiu Târziu: Sunt cel puțin câteva care mă diferențiază net de toți ceilalți candidați și, cu precădere, mă diferențiază de candidații care s-au autoplasat pe podiumul acesta al candidaturilor la primăria Capitalei, și mă refer aici la Gabriela Firea, la Traian Băsescu și la Nicușor Dan. În primul rând eu nu am fost într-o funcție administrativă publică, nici eligibilă, nici în care să fiu numit. Prin aceasta cred eu că am mai multă credibilitate, nu am un trecut pentru care să dau socoteală. Dânșii, de pildă, au fost cu toții în funcții de acest fel și n-au prea făcut mare lucru. Firea își încheie un mandat dezastruos la primăria Capitalei, Nicușor Dan a fost, vreme de 11 luni, consilier general în cadrul Consiliului General al Municipiului București unde nu a făcut nimic, a fost la 2 ședințe din 11, deci nu a luptat pentru ceea ce a zis că luptă, de asemenea este deputat în Parlamentul României de unde chiulește cu bucurie și unde nu s-a făcut remarcat prin absolut nimic. Deci nu avem un motiv să credem că acum, dacă ar câștiga Primăria, ar face mare lucru. De asemenea Traian Băsescu este cunoscut pentru felul în care și-a abandonat cel de-al doilea mandat câștigat la primăria Capitalei și felul în care și-a abandonat moștenirea pe care o lăsase după două mandate la președinția statului. Așa încât, iarăși, dânsul nu are nicio credibilitate. Pe de altă parte, eu sunt om onest, un ziarist cinstit care, din punct de vedere material, sunt un om normal. Dânșii toți sunt cu spectrul DNA deasupra capului pentru felul în care au gestionat anumite treburi publice, pentru, în cazul lui Nicușor Dan, felul în care a intervenit, în mod nepermis, din funcția de parlamentar român să apere interesele unui privat în fața primăriei, iar Traian Băsescu se face vinovat, cel puțin, de fals în declarații, pentru că a declarat că n-a colaborat cu Securitatea, cu poliția politică din timpul regimului comunist, dar se vede că a făcut-o, s-a dovedit asta.

Natalia Zgherea: Spui mereu în prezentările tale că ești singurul reprezentant autentic al Dreptei creștine. Bucureștiul, însă, a votat mai mereu cu stânga. Crezi totuși că pe alegătorul de astăzi îl mai interesează că ești de dreapta sau de stânga sau programul politic și certitudinea că va fi îndeplinit acest program?

Claudiu Târziu: Al Dreptei, pentru că dreapta, în general, este religioasă, nu poate fi dreapta nereligioasă, pentru că ea ține de tradiție și tradiția poporului nostru este credința creștină. Un program politic se naște pe baze doctrinare, nu poate să apară din neant, el are la temelia lui o filozofie politică și aceasta poate să fie de stânga sau de dreapta. Stânga și dreapta există și împart lumea în continuare așa cum știm, cel puțin de la Revoluția Franceză încoace. Nu sunt deloc de acord că Bucureștiul este favorabil stângii, pentru că Bucureștiul a votat o serie de primari care se pretindeau a fi de dreapta. Și Ciorbea, și Crin Halaicu, și Viorel Lis, și Traian Băsescu, chiar, au trecut drept candidați ai dreptei. Noi știm că ei nu sunt oameni de dreapta și că n-au făcut un program specific dreptei, dar la electorat așa au trecut. Așa că nu sunt deloc convins că Bucureștiul vrea o administrație de stânga. Bucureștiul se poate convinge singur privind rezultatele administrării de către stânga din ultimele două mandate. Și sub Oprescu, și sub Firea, Bucureștiul a avut de suferit, nu a progresat deloc, nu s-a dezvoltat și a continuat să piardă pe tot felul de găuri mulți bani din bugetul public, nu în beneficiul locuitorilor Capitalei, ci în beneficiul unor grupuri de interese.

Natalia Zgherea: Care sunt, în opinia ta, principalele probleme ale Bucureștiului și ce soluții aduci prin programul tău de candidat?

Claudiu Târziu: Una dintre cele mai importante probleme cu care avem de-a face la nivelul Capitalei este administrarea pe sectoare. Viziunea mea este că Bucureștiul ar trebui să funcționeze sub o singură primărie generală, așa cum o fac toate marile capitale europene. Nu este admisibil, nici productiv, și nici justificat în vreun fel să trăim sub șapte administrații, șase primari de sector și un al șaptelea primar general, șapte consilii diferite cu toate aparatele corespunzătoare, încurcă foarte mult lucrurile.

De asemenea, Bucureștiul mai are o mare problemă, el nu are unde să se dezvolte, granițele lui actuale îl strâng și atunci ar avea nevoie de un spațiu de expansiune, în principal în localitățile limitrofe, dar, în opinia mea, pe întreg cuprinsul județului Ilfov. Ar trebui început cu un referendum pe care să-l facem printe bucureșteni și să vedem dacă ei sunt de acord să existe o singură primărie și un București mai mare, și apoi să trecem la celelalte măsuri esențiale.

Cred că rezolvarea problemei parcării mașinilor pe trotuare se poate face prin construirea de parcări suficiente, nu poți să le ceri să respecte o lege în momentul în care nu le oferi alternativă. Mașinile aparțin bucureștenilor sau celor care vin din afara orașului, și aici este o altă problemă, foarte multă lume vine din afara Bucureștiului cu mașina pentru că nu are un transport în comun rapid, confortabil, care să îl poarte de la marginile orașului oriunde în oraș.

Natalia Zgherea: Fiind un partid nou pe scena politică, pe ce echipă te-ai baza ca să îți duci proiectele la îndeplinire? Crezi că ai putea să lupți cu primarii de sector și cu toate mafiile încetățenite aici din școli și până în piețe?

Claudiu Târziu: Mă bazez pe echipa de consilieri pe care noi o propunem pentru Consiliul General al Municipiului București, o echipă formată din profesioniști, din oameni care, în general, n-au mai făcut politică de partid, oameni cu experiență în domeniile lor profesionale, cu rezultate foarte frumoase, cinstiți și hotărâți să facă ceva pentru schimbarea în bine a calității vieții în București. Atâta vreme cât există voință politică, sunt și soluții pentru a demantela aceste mafii, pentru a le îndepărta de la bugetul public și pentru a asigura un cadru competițional corect pentru toți cei care vor să facă afaceri și să trăiască în acest oraș.

Natalia Zgherea: Ești un creștin ortodox practicant. Crezi că bucureștenii își doresc finanțarea bisericilor de la buget? Ar trebui un referendum pe această temă?

Claudiu Târziu: Noi suntem o țară creștină și capitala acestei țări este un oraș majoritar creștin, așa cum ne arată toate statisticile oficiale, pe de o parte, pe de altă parte noi creștinii contribuim la bugetul local și național masiv, prin urmare avem aceleași drepturi ca și cetățenii care sunt atei sau poate chiar anticreștini. Atâta vreme cât nu facem un referendum pentru construirea de stadioane, de săli de spectacole sau de clădiri publice, așa nu facem nici un referendum pentru construirea de biserici. O mică parte din fondurile necesare construirii de biserici provine de la bugetul local sau național. Cea mai mare parte provine de la comunitățile de credincioși, de aceea nu cred că există nicio îngrijorare în această privință. Dacă aș fi primar general aș continua să ofer ajutor de la bugetul local bisericilor în construcții și Catedralei Mântuirii Neamului.

Natalia Zgherea: Conduci de ani de zile o revistă culturală. Cum arată Cultura în programul tău?

Claudiu Târziu: Bucureștiul nu stă rău la capitolul cultură, are festivaluri internaționale care l-au pus pe harta culturală a Europei, are așezăminte culturale unde se face un act de cultură de bună calitate, dar încă este loc de mai bine. Ar trebui să facem lucrurile minimale, avem în București foarte multe locuri în care s-a scris istorie, clădiri de patrimoniu, străzi pe care s-au întâmplat evenimente istorice, monumente ridicate, statui. Toate aceste elemente ar trebui și semnalate și explicate și în programul nostru pentru București am prevăzut un sistem de plăcuțe cu un cod pe ele, pe care dacă îl scanezi poți să citești povestea acelui loc. Este incredibil cum mare parte din locuitorii acestui oraș nu știu istoria locului în care trăiesc și este de două ori păgubitor acest lucru, o dată că se privează de o sursă de mândrie locală și a doua oară pentru că ne privăm de un element de atracție pentru turiștii străini, care ar fi mult mai încântați să pășească pe străzile capitalei noastre știind ce înseamnă ea din punct de vedere istoric.

Articolul precedentUngaria și Slovacia au inaugurat un nou pod peste Dunăre / Care este următorul proiect de infrastructură pentru care vor colabora cele două țări
Articolul următorChina face exerciții militare în timp ce trimisul SUA vizitează Taiwan