PNL îl propune premier pe Florin Cîțu / Cine este Cîțu și atacul speculativ pe leu din 2008

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat miercuri seară, că liberalii îl susțin pe actualul ministru al Finanțelor, Florin Cîțu, pentru funcția de premier, decizia fiind luată în Biroul Politic Național al PNL, cu o singură abținere.

Cine este Florin Cîțu

A fost economist sef al ING, unul dintre cei mai activi participanți la ceea ce presa a denumit atacul speculativ pe leu din 2008.

Născut pe 1 aprilie 1972, Florin Cîțu este senator PNL din 2016, ales în circumscripția electorală nr. 42 din București și membru în Comisia de buget-finanțe din Senat.

El a fost economist sef al ING, unul dintre cei mai activi participanți la ceea ce presa a denumit atacul speculativ pe leu din 2008. Atac în urma căruia toți trezorierii băncilor care au participat au fost indepărtați, inclusiv Florin Cîțu, potrivit HotNews.ro.

Din CV-ul său înțelegem că s-a alăturat echipei ING Bank la începutul lui 2006 şi a pus bazele echipei de cercetare. El a absolvit în 1996 Grinnell College din SUA, specializarea economie/matematică, şi are un master şi un doctorat la Iowa State University. Anterior revenirii în România, Cîţu a mai lucrat ca economist la Banca Europeană de Investiţii (2003 – 2005) şi la banca centrală a Noii Zeelande (2001 – 2003). În perioada 1997 – 2001, a fost lector la Iowa State University, în SUA. Ca limbi străine cunoscute, din CV reiese că vorbește engleză, franceză și italiană.

Reacții:

USR:

Liderul grupului USR din Camera Deputaţilor, Cătălin Drulă, a declarat că propunerea Alianţei USR PLUS pentru funcţia de premier este, în continuare, Dacian Cioloş, iar o decizie în ceea ce priveşte susţinerea pentru viitorul premier va fi luată în urma negocierilor.

PSD

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a reacționat printr-un mesaj postat pe Facebook, spunând că PSD nu poate vota niciodată „o asemenea rușine de propunere, iar dacă USR și UDMR o vor face, atunci vor fi părtași la această catastrofă națională!”.

„Peneliștii n-au înțeles absolut nimic din votul românilor! Să îl propui premier pe Cîțu – groparul economiei românești este o mare bătaie de joc!!! Acești inconștienți sunt interesați doar de ciolan, în timp ce sute de oameni mor zilnic de virus. Nu le pasă absolut deloc de oameni, pentru că altfel ar fi votat propunerea PSD- doctorul Alexandru Rafila.”, a declarat Ciolacu.

sursa: facebook
Marcel Ciolacu, noul presedinte PSD (sursă foto: Facebook)

Fostul premier PSD Mihai Tudose a avut o reacție extrem de dură după ce PNL l-a propus ca premier pe ministrul de Finanțe, Florin Cîțu: „Nu vreți să încercați direct cu cianură?”, scrie Tudose.

Mihai Tudose a postat, miercuri seara, pe Facebook, o scrisoare deschisă scurtă.

„Scrisoare deschisă către PNL! În urma nominalizării lui Cîțu… Nu vreți să încercați direct cu cianură? Să nu ne mai chinuim…”, scrie fostul premier, pe pagina sa de Facebook.

george, simion, claudiu, târziu
George Simion și Claudiu Tarziu, copreședinți AUR

AUR

Claudiu Târziu, copreședinte AUR, spune că formațiunea sa politică respinge categoric această nominalizare, amintește de atacul speculativ pe leu al lui Cîțu și de împrumuturile masive făcute în această perioadă, precum și lipsa oricărei perspective pentru micii întreprinzători și pentru producătorii autohtoni.

”Cîțu nu va fi pus premier. Dar oricum nu contează. Iohannis guvernează de fapt. Si pe oricine va pune de la PNL sau USR-PLUS, partidele lui, va fi o marionetă. Daca și l-a subordonat pe șeful PNL, ceilalti vor fi o nimica toată” spune Târziu.

Articolul precedentINTERVIU George Simion: Nu vom vota o Coaliție condusă de PSD / Vom vota doar un guvern format din profesioniști, în interesul țării
Articolul următorScandal de rasism: AUR cere MAE să nu se ralieze linșajului public îndreptat asupra arbitrului Colțescu