INTERVIU Sorin Lavric: În AUR, falanga romilor este foarte numeroasă/ ”Decoct de femeie” este o carte de ficțiune literară / Sunt un îndrăgitor al ființei feminine

Scriitorul și filosoful Sorin Lavric, președinte al Senatului AUR și candidat al acestui partid la Senat în judeșul Neamț, a avut amabilitatea să răspundă, pentru Punct News, la câteva întrebări, legate de motivele invocate în decizia excuderii sale din Uniunii Scriitorilor din România.

Rep: Domnule Lavric, un fragment dintr-o carte publicată de dumneavoastră v-a transformat în misoginul numărul 1 al țării. Cum comentați?

Sorin Lavric: Volumul „Decoct de femeie” l-am publicat prin 2019, când AUR nici nu exista, explică Sorin Lavric. Asta arată că nu există nici o legătură între filosofia cu iz literar din „Decoct de femeie” și doctrina AUR. Când l-am scris, nici nu bănuiam că voi ajunge să fac echipă cu Claudiu Târziu și George Simion. „Decoct de femeie” este o carte de ficțiune literară, prinsă într-o matcă speculativă, adică niște scheme filosofice. Eu acolo descriu câteva tipuri de tipare feminine. Nuanțele speculative cu accente malițioase din carte, scoase din context, pot fi interpretate oricum. Răuvoitorii văd în aceste nuanțe o dovadă  că eu sunt un căpcăun misogin, care urăște femeile și-și dorește o lume lipsită de ele. În realitate, sunt un îndrăgitor al ființei feminine și sunt încredințat că pentru un bărbat o viață fără femei este un pustiu, o Vale a Plângerii.

Acest volum este expresia uimirii mele contrariate față de misterul feminin. Nici o clipă n-am avut intenția de a coborî femeia de pe piedestalul pe care tradiția europeană a așezat-o.

Rep: Încă o declarație controversată privitoare la romi văzuți ”ca o plagă socială”…

Sorin Lavric: Expresia pe care gazetarii au scos-o din context, reproșându-mi că sunt un urâtor de țigani, apare în interviul din Q Magazin, luat de Floriana Jucan. Interviul a fost luat în prima lună a stării de urgență din timpul pandemiei, și Floriana Jucan m-a întrebat cine dintre românii din străinătate vor năvăli peste granițele României. Și eu am spus că vor fi cei care acum, în situația de urgență, nu mai pot fura, nu mai pot cerși, nu mai pot codoși. Și toți știm acest adevăr al lui Polichinelle: statistic vorbind, etnia predispusă către aceste practici sociale sunt țiganii.Toți știu asta, dar puțini îndrăznesc să o spună.

Asta nu înseamnă nicidecum că trebuie generalizat și că toți țiganii sunt implicați în activități de acest gen. Cunosc oameni de toată isprava din această etnie.

De altfel, în AUR, falanga romilor este foarte numeroasă. Cum aș putea să nu-i îndrăgesc, când sunt alături de noi.

Referință:

Articolul precedentȘase zile de abstinență de la alcool sunt suficiente pentru ca vaccinul Sputnik V să-și facă efectul, spun dezvoltatorii
Articolul următorBilanț coronavirus 9 decembrie: 7.400 noi cazuri și 161 de morți