„Fără penali în funcții publice” intră în dezbaterea Parlamentului, la propunerea lui Ciolacu

Inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției „Fără penali în funcții publice” va intra în dezbaterea Camerei Deputaților în sesiunea extraordinară convocată în perioada 1-15 iulie.

Surse din PSD au declarat pentru senstv.ro că decizia a fost luată la propunerea lui Marcel Ciolacu.

USR își manifestă speranța că decizia de introducere pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare a inițiativei cetățenești „să nu fie doar un exercițiu de imagine al marilor partide, așa cum s-a întâmplat și cu proiectele USR privind pensiile speciale”.

De asemenea, USR face un apel ca scopul inițiativei cetățenești să nu fie deturnat prin contopirea proiectului cu alte proiecte PSD și PNL sau, și mai grav, să îi fie aduse modificări care să-l facă neconstituțional.

Un an de zile ne-a luat ca să ajungă proiectul pe ordinea de zi. Încă nu are raport de la Comisia juridică și mă aștept ca zilele următoare, acum că PSD și majoritatea parlamentară au acceptat să fie pus pe ordinea de zi, să elaboreze și raportul. La fiecare ședință a Biroului Permanent, colegii mei cereau includerea proiectului în ordinea de zi, dar de fiecare dată le era respinsă solicitarea. Acest proiect a parcurs etapele constituționale foarte greu, fiecare pas a durat enorm de mult, încercându-se toate tergiversările posibile. Faptul că se află pe ordinea de zi e un mare pas, o veste excelentă și confirmă dorința celor 1 milion de cetățeni care au semnat inițiativa”, declară Dan Barna, președintele USR.

Inițiativa „Fără Penali în funcții publice” propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conținut: „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării”.

Articolul precedentMEC: Sesiunea specială a Evaluării Naţionale cu 170 candidați
Articolul următorOpinii: Sorin Lavric: Trei motive pentru care educaţia sexuală în şcoli e greșită