Alegeri locale România: Când se face campanie electorală și de când se vor strânge semnăturile

Ca urmare a faptului că președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind stabilirea datei alegerilor locale, Autoritatea Electorală Permanentă a publicat datele de la care se poate începe strângerea semnăturilor necesare pentru validarea candidaturii, dar și perioada de campanie electorală. 

De la data intrării în vigoare a legii promulgate ieri de președintele Iohannis, respectiv de la data de 20 iulie 2020, partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice, alianţele electorale şi candidaţii independenţi pot demara acţiunile de colectare a listelor de susţinători ai candidaturilor pentru consilii locale, consilii judeţene, primari, preşedinţi ai consiliilor judeţene, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti.

Perioada de înregistrare a alianţelor electorale este 7 – 11 august, iar perioada de depunere a candidaturilor este 7 – 18 august.

Campania electorală va începe în data de 28 august şi se va încheia în data de 26 septembrie, ora 07.00.

Legea alegerilor locale, promulgată ieri de Klaus Iohannis, stabilește că pe 27 septembrie vor fi organizate alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale.

O prevedere importantă din lege arată că membrii birourilor electorale, personalul tehnic auxiliar, persoanele acreditate, delegații acreditați, operatorii de calculator, personalul de pază și alegătorii pot primi, în mod gratuit, materiale de protecție sanitară în vederea protejării lor de noul coronavirus.

Mai multe detalii privind termenele şi acţiunile din cuprinsul perioadei electorale pot fi găsite în Programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare organizării și desfășurării în bune condiții a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020, care poate fi consultat pe site-ul www.roaep.ro la secțiunea Legislaţie electorală/Transparenţă decizională accesând următorul link: https://www.roaep.ro/legislatie/wp-content/uploads/2020/07/HG-calendar-alegeri-locale.pdf.

 

Articolul precedentRestricții de circulație pe DN1 în zona aeroportului Otopeni
Articolul următorBilanț coronavirus: 799 de cazuri în ultima zi, încă 17 decese și 273 de oameni la terapie intensivă