Țările europene în fața unei crize de remdesivir / Statele Unite au cumpărat aproape toată producția

Țările europene se confruntă cu o lipsă a medicamentului de tratare COVID-19, remdesivir. Oficialii companiei Gilead, cea care fabrică mare parte a medicamentului Remdesivir, susțin că stocurile s-au epuizat, mai ales că Statele Unite au cumpărat cea mai mare parte a producției, potrivit Reuters.

În iulie, cele 27 de țări ale Uniunii Europene și Marea Britanie, cu o populație combinată de 500 de milioane, au cumpărat doze pentru a trata aproximativ 30.000 de pacienți.

În același timp, Statele Unite au semnat un acord pentru mai mult de 500.000 de doze de tratament, reprezentând cea mai mare parte a producției Gilead până în septembrie.

„Remdesivir s-a epuizat”, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al Ministerului Olandez al Sănătății, Martijn Janssen, adăugând totuși că în curând se așteaptă noi livrări.

S-a demonstrat că medicamentul antiviral reduce timpul de recuperare în spital în cazurile severe de COVID-19. Remdesivirul și steroidul dexametazona sunt singurele medicamente autorizate în Europa pentru tratamentul COVID-19. Ambele au fost date președintelui american Donald Trump, care primește și un cocktail experimental cu anticorpi.

Spitalizările din întreaga Europă au crescut rapid, deși în majoritatea țărilor numărul este încă mult sub nivelul din primăvară.

Situația în anumite țări

Ministrul polonez al Sănătății, Adam Niedzielski, a declarat marți că medicamentul este în cantitate redusă în unele spitale. Ultima comanda securizată de UE pentru Polonia a sosit chiar vinerea trecută.

Spania, care are cea mai mare rată de infecție din Europa, a înregistrat deficiențe la sfârșitul lunii august, a spus agenția sa de medicamente. Acum are suficiente doze pentru a satisface nevoile pentru săptămânile următoare, a declarat marți ministerul sănătății.

Marea Britanie, care a aderat la achizițiile UE pentru remdesivir, și-a raționalizat oferirea acestui tratament, acordând prioritate pacienților cu COVID-19 care au cea mai mare nevoie de aceasta, a declarat ministerul sănătății.

Probabil că lipsa va stârni dezbateri cu privire la disponibilitatea și prețurile medicamentelor COVID-19. În timp ce dexametazona, un medicament generic, este disponibil pe scară largă și ieftin, remdesivirul este protejat de brevetul Gilead.

Compania a stabilit un preț de 2.340 doalri pe pacient pentru țările mai bogate. Gilead ar fi donat, de asemenea, tratamente pentru cercetare și pentru a trata sute de mii de pacienți din întreaga lume.

Noi transporturi

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, care negociază acorduri de aprovizionare medicală în numele statelor UE în timpul pandemiei, nu a fost disponibil pentru un comentariu despre posibila criza a medicamentului

UE discută în prezent cu Gilead un nou acord de aprovizionare, menit să fie asigurat până la sfârșitul lunii septembrie sau la începutul lunii octombrie „pentru a preveni un decalaj de livrare”, a declarat un oficial al Comisiei experților din domeniul sănătății din guvernele UE într-o reuniune la mijlocul lunii septembrie.

Aprovizionările asigurate până în prezent de UE trebuiau să acopere nevoile până la sfârșitul lunii septembrie. Mai mulți oficiali au declarat că în curând se așteaptă noi livrări.

Gilead și-a extins capacitatea de producție. Săptămâna trecută a declarat că îndeplinește cererea SUA și se așteaptă să acopere nevoile globale în octombrie, chiar și în cazul unor creșteri viitoare ale infectărilor cu COVID-19.

Până în prezent, dozele disponibile în UE au fost împărțite în funcție de numărul de cazuri și de ratele de spitalizare. Dar nu toate statele UE se confruntă cu lipsuri. De exemplu, Ministerul sănătății din Germania a declarat că stocurile de remdesivir sunt suficiente pentru lunile următoare.

Articolul precedentNoi restricții în București: Cazinourile, barurile, cluburile, discotecile, închise / Agențiile de pariuri și cele loto rămân deschise
Articolul următorCel mai mare bilanț COVID-19 de la începutul pandemiei: 2.958 de cazuri noi / 82 de decese / 612 pacienți la ATI