„A fost nevoie de acest memoriu pentru că avem o problemă, mai degrabă cu consilierul juridic din DSP București decât cu restul personalului, care interpretează după bunul plac legislația și ne-a îngreunat foarte mult relația noastră cu pacienții.
Ideea este că dorește să implice medicii de familie în activitățile DSP și noi nu avem nicio legătură cu aceste activități. Nu trebuie să ne ocupăm noi de anchetele epidemiologice, nu trebuie să le furnizăm noi date și nici să le completăm fișele. Astea sunt lucruri pe care trebuie să le facă DSP-ul.
S-a ajuns în această situație pentru că noi ne-am oferit să ajutăm știind că nu au personal și că sunt aglomerați și știind că avem un director nou la Direcție, care este medic de familie. Și, din experiența noastră, acolo unde au fost medici de familie la DSP lucrurile au început să se așeze cum trebuie. Vedeți Arad sau Brașov.”
Practic, medicii de familie s-au plâns de acest consilier juridic, care, în opinia lor, pe lângă faptul că le dă sarcini birocratice care nu țin de ei, îi și pune să ia decizii privind pacienții, dacă să fie internați, sau nu.
„Nu avem competența să emitem acest decizii. Chiar dacă DSP va trimite pacienții la noi, le vom explica că nu e competența noastră, nu putem pune ștampila și să dăm concediu, nu avem voie să dăm concediu pe cod de boală, doar pe cod de carantină. Suntem obligați să facem niște abuzuri pentru care vom plăti, amenzile sunt între 5000 și 10.000 lei pentru fiecare concediu eliberat”, a explicat la Digi24 Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București.