Femeile și tinerii, cei mai afectați din punct de vedere al sănătății mintale în perioada pandemiei

Pandemia de coronavirus a înrăutățit starea sănătății mentale în mod „substanțial”, mai ales în cazul femeilor și tinerilor, sugerează un studiu recent, citat de Science Focus.

Proporția oamenilor care au declarat în luna aprilie cel puțin o problemă de sănătate mintală „mai mult decât de obicei” s-a dublat, 24% din respondenți având 16 și puțin peste 16 ani, spun reprezentanții Institutului de Studii Financiare. Ei spun că dacă nu ar fi existat pandemia, ar fi existat un caz la zece persoane având în vedere trendurile inițiale. De asemenea, cercetătorii spun că criza a crescut „inegalitățile preexistente” în cazul sănătății mintale.

Institutul a analizat datele a 11.980 de persoane de peste 16 ani care au fost ținute sub observație de către cercetătorii de Universitatea din Essex. Participanții au fost întrebați despre starea lor de sănătate mintală de-a lungul anilor și apoi la sfârșitul lunii aprilie, când a fost vârful exploziei de cazuri în Marea Britanie.

Descoperirile sugerează că un plus de 7,2 milioane (14%) de peste 16 ani suferă de tulburări mintale „mai mult decât de obicei”. Mai mult de o treime (35%) dintre respondenții femei cu vârste între 6 și 24 de ani au declarat probleme severe, comparativ cu 18% care nu au trecut resimțit în vreun fel această perioadă. Cercetătorii au ajuns la concluzia că au apărut mai multe probleme noi de sănătate decât de obicei, mai multe decât ușoare deterirorări ale problemelor existente.

Cercetătorii spun că scala de deteriorare a sănătății mintale „are o magnitudine pe care nu am mai întâlnit-o în ultimii ani.” Aproape că s-a dublat gradul de deteriorare a sănătății mintale comparativ cu perioadele 2014-2015 și 2017-2018.

În următoarele 12 luni, datele vor fi colectate lunar, ajutând oamenii de știință să-și dea seama dacă problemele se mențin, sunt permanente, ori „efectele izolării pentru diferite grupuri se vor ameliora odată relaxarea restricțiilor de distanțare socială”.

Xiaowei Xu, cercetător economist la Institut și autor al lucrării, spune: „Acest impact  trebuie să fie pus în balanță împreună cu politicile economice și alte efecte cauzate de aceste măsuri, pe măsură ce se relaxează măsurile.

„Va fi important să monitorizăm schimbările care intervin în sănătatea mintală și să ne asigurăm că cei afectați vor primi ajutorul de care au nevoie.”

Studiul a fost finanțat de Economic and Social Research Council.

Articolul precedentEchipa de campanie a lui Donald Trump respinge orice responsabilitate pentru infectarea cu coronavirus la evenimentele electorale
Articolul următorStatuia comandantului britanic John Hamilton înlăturată din orașul Hamilton