Reprezentanţii WWF România îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea Codului Silvic care, potrivit acestora, nu rezolvă problema combaterii tăierilor ilegale, potrivit Agerpres.
„Proiectul de modificare a Codului Silvic, adoptat săptămâna trecută de către Parlament, nu rezolvă problema combaterii tăierilor ilegale. Este o simplă cosmetizare, nu o reformă reală a politicilor forestiere naţionale, şi conţine elemente care vor îngreuna soluţionarea procedurii de infringement deschisă de Comisia Europeană împotriva României pentru domeniul forestier. De aceea, i-am trimis ieri o scrisoare deschisă preşedintelui României, Klaus Iohannis, prin care îi solicităm să nu promulge legea şi să o retransmită Parlamentului”, se arată într-un comunicat WWF România.
Potrivit sursei citate, proiectul de lege adoptat cu unanimitate de voturi nu instituie niciuna dintre schimbările esenţiale revendicate de societate, mediul academic şi de o serie de asociaţii profesionale cu privire la modul în care ar trebui să valorificăm lemnul şi să ne păzim pădurile.
„Este un proiect care trădează populismul întregii clase politice în faţa alegerilor, lipsa de viziune şi de voinţă pentru a reforma cu adevărat acest sector. Deşi a fost „vândut” societăţii ca soluţia salvatoare pentru ieşirea din procedura de infringement, varianta actuală a refuzat din nou orientarea controlului către prima plasare pe piaţă a lemnului, aşa cum o cer principiile europene”, a declarat Radu Vlad, coordonator proiecte regionale păduri WWF România.
Printre amendamentele care vor zădărnici eforturile de combatere a tăierilor ilegale, în viziunea WWF România, se află instituirea pragului de 10 m3 pentru a sancţiona ca infracţiune silvică transporturile materialelor lemnoase care nu sunt însoţite de documente specifice de transport dar şi faptul că se incriminează ca infracţiune silvică orice tăiere fără drept, dar nu se stabileşte un prag rezonabil şi nu se defineşte în mod clar „tăierea fără drept”.
Sperăm că Preşedintele Iohannis va lua în calcul solicitarea noastră de a nu promulga legea care modifică Codul Silvic şi că o va retransmite Parlamentului pentru dezbateri”, se mai arată în documentul citat.
Înfiinţată în anul 1961, WWF (World Wide Fund for Nature) este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări.