O şoferiţă din Bucureşti, amendată în luna iunie a anului trecut cu 725 de lei şi lăsată fără permis pentru 30 de zile pentru că a trecut pe roşu în zona Arcului de Triumf a contestat amenda în instanţă, potrivit adevarul.ro.
Aceasta a susținut că fapta pentru care a fost amendată nu există, trecând pe culoarea verde a semaforului. De altfel, imediat după ce a fost amendată, la capitolul menţiuni, şoferiţa a scris: „Nu sunt de acord”.
Judecătorii au anulat procesul-verbal de contravenţie.
La Judecătoria Sectorului 1, unde cererea şoferiţei a fost respinsă, dar la apel, care s-a judecat la Tribunalul Bucureşt, judecătorii au anulat procesul-verbal arătând că din moment ce şoferiţa a scris la „menţiuni” că „nu este de acord”, sarcina de a dovedi comiterea faptei îi revenea poliţistului.
„Tribunalul apreciază că prima instanţă nu a dat eficienţă prezumţiei de nevinovăţie prevazută de art.6 din CEDO. Tribunalul reţine, pe de o parte, că fapta a fost constatată de către agentul de poliţie în mod direct, iar, pe de altă parte, că încă din momentul întocmirii procesului-verbal petenta a contestat fapta prin obiecţiunile formulate. Tribunalul apreciază că în situaţia în care persoana sancţionată contestă pe loc procesul-verbal, revine agentului constatator obligaţia unui minim probatoriu în susţinerea actului constatator al contravenţiei”, se arată în sentinţa prin care procesul-verbal a fost anulat.
Judecătorii au mai arătat că „în caz contrar, persoana sancţionată se află în imposibilitate absolută de a dovedi o altă situaţie faptică dacă nu este însoţită de o altă persoană care să poată depune mărturie”.